Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Komunalna naknada ide gore, uskoro željeznička linija između Osijeka i Pečuha...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.11.2018. 9:32 
Naslov:  Komunalna naknada ide gore, uskoro željeznička linija između Osijeka i Pečuha...
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječko Gradsko vijeće jučer je usvojilo prijedlog proračuna za sljedeću godinu te rebalans proračuna za ovu godinu.

Proračun za 2019. godinu iznosit će 692 milijuna kuna, što je znatno povećanje u odnosu na ovu godinu. Taj rast proračuna prvenstveno je vezan uz velike razvojne projekte grada koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije i koji bi, prema riječima gradonačelnika Vrkića, trebali promijeniti klimu u gradu i osigurati bolje uvjete za život.

Najvažniji od tih projekata su dovršetak objekta Stare pekare i Trga V. Lisinskog u iznosu od 42 milijuna kuna, projekt energetske obnove javnih ustanova u vlasništvu grada (škola, vrtića i sportskih objekata) ukupne vrijednosti 44,5 mil. kn te dovršetak škola u Tenji i Briješću i vrtića u Višnjevcu na što će biti utrošeno 36 mil. kn.

Osim toga, Grad će izdvojiti 8 mil. kn za poticanje gospodarstva, poduzetništva i mjere zapošljavanja; 4,4 mil. za plaće učitelja u produženom boravku, 3,6 mil. za nabavku udžbenika, 3 mil. kn za besplatnu prehranu učenika itd.

Rebalansom proračuna za ovu godinu on je smanjen za 15%, sa 627 na 535 mil. kuna zbog lošeg stanja u građevinskom sektoru uslijed čega se ove godine neće moći dovršiti nekoliko kapitalnih projekata koji su odgođeni ili zaustavljeni pa će, umjesto ove, biti dovršeni iduće godine.

Oporbeni vijećnici koji su glasali protiv proračuna prije svega su zamjerili povećanje komunalne naknade, odnosno vrijednosti boda komunalne naknade s 58 na 70 lipa po m2. Drugim riječima, ako ste za stan od 50 m2 do sada plaćali 30 kn, po novom ćete plaćati 35. U Gradu očekuju da će na taj način prikupiti dodatnih 10 mil. kn godišnje.

Druga točka prijepora bile su predložene subvencije gradskim tvrtkama, od čega čak 41 mil. kn ide za subvencioniranje GPP-a i sportskih objekata. Gradonačelnik je to opravdao početkom provedbe velikog projekta obnove gradske javne prometne mreže koji je upravo u tijeku.

Na aktualcu je ovaj put bilo mirno, a najviše se raspravljalo o ovogodišnjem Adventu u Osijeku. Gradonačelnik je pojasnio kako će Grad uložiti 200.000 kuna, a da su se na pozivni natječaj javili isključivo oni koji su tu vidjeli svoj interes. Iako je program ove godine raspršen na tri lokacije, organizatori očekuju da će program biti dobro posjećen, posebice onaj dio u Parku kralja Petra Krešimira.

Ima i nekih dobrih vijesti: gradonačelnik Vrkić je najavio skorašnji projekt zamjene 14.000 rasvjetnih tijela diljem grada, a u suradnji s HŽ-om uskoro će se ponovno uspostaviti željeznički putnički promet između Osijeka i Pečuha.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dubravka Krmpota/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 20.11.2018. 21:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Najlakše se troši tuđe. Moraju se nahraniti stanački uhljebi, rođaci i prijatelji, a ovi imaju apetit.
S druge strane evo došli nam u Osijek i Česi tražiti radnike. Zemljo otvori se, zar oni Česi koji su u doba Jugoslavije bili predmet viceva?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: