Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Rigorozne odredbe budućeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama – hoće li divljanje na cestama prestati?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65731
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.11.2018. 10:50 
Naslov:  Rigorozne odredbe budućeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama – hoće li divljanje na cestama pres
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti upravo radi na novom prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se uvodi niz restriktivnih mjera kojima bi se konačno trebalo stati na kraj divljanju na cestama i autocestama.

Tako, primjerice, za prolazak kroz crveno vozač ostaje bez vozačke dozvole na mjesec dana te plaća kaznu od 3 do 7.000 kuna. Da bi vas se kaznilo za prolazak kroz crveno, nije potrebno da vas patrola zaustavi, dovoljna će biti i fotografija s mjesta događaja koja će služiti kao dokaz u prekršajnom postupku. A ako netko prođe kroz više crvenih svjetala zaredom, slijedi mu dvomjesečni zatvor.

Ako u naseljenom mjestu vozite 50 kilometara na sat brže od ograničenja, prvi put ćete bez vozačke dozvole ostati na 6 mjeseci te ćete platiti između 10 i 20.000 kuna kazne i dobit ćete 6 negativnih bodova. Ako vozite 30 do 50 kilometara na sat više od propisanog, novčana kazna je povećana na između 3 i 7.000 kuna.

Bez vozačke dozvole na minimalno 3 mjeseca ostat ćete i ako ne stanete na traženje policije. Najrigoroznija mjera izreći će se vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u pogrešnom smjeru, koji se odbio podvrgnuti alkotestiranju, vozio je auto iako mu je vozačka dozvola oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila te za vožnju u naselju 50 kilometara brže od ograničenja, a to je oduzimanje automobila.

Ako pretječete vozilo koje je stalo ispred pješačkog prijelaza, ostajete bez vozačke na mjesec dana, kao i ako zaobilazite željezničku rampu. Ako vozač napusti mjesto nesreće ostaje bez vozačke na šest mjeseci, a ako k tomu odbije test na alkohol ili drogu platit će kaznu od 10 do 20.000 kuna. Osobe koje svoj automobil daju drugoj osobi te kasnije odbiju priznati tko je kod prekršaja vozio vozilo, ili daju lažne podatke, također će biti kažnjeni.

Novina ima i za vožnju po autocesti gdje se predlaže povećanje maksimalne brzine vožnje sa 130 na 140 kilometara na sat. No, ako na autocesti vozite 50 kilometara brže od ograničenja, čeka vas novčana kazna od 15 do 50.000 kuna ili 60 dana zatvora. Za vožnju slaloma ili lijepljenja vozilu ispred sebe ili za blendanje na autocesti predviđena je kazna od 2000 kuna i jedan kazneni bod, a za vožnju desnom trakom po autocesti jedan negativan bod.

Novost je i to što, osim klasične provjere brzine ili presretača, po novome bi kao dokaz moglo poslužiti vrijeme ulaska i silaska s autoceste. Naime, ako vam je od Zagreba do Splita trebalo tri sata ili manje, to je dokaz da ste vozili znatno iznad ograničenja i očekuje vas „čestitka“. Strože provjere brzine na autocestama uspješno su uvele Austrija, Italija, Norveška i Nizozemska, a ni sa susjednom Slovenijom nema šale jer su i tamo kazne za prekršitelje drastične.

Navedene izmjene Zakona za sada su tek prijedlozi o kojima slijedi rasprava, a ako se uvedu, mogle bi stupiti na snagu početkom iduće godine. Ostaje za vidjeti hoće li one značiti smanjenje crnih brojki na hrvatskim prometnicama jer, od osamostaljenja Hrvatske, više je ljudi poginulo na cesti nego u Domovinskom ratu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić, Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 20.11.2018. 21:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Najbolje da se uvede smrtna kazna za prekršaje u prometu. A za Todoriće, Horvatinčiće, uprave Uljanika i ministre koji su s njima krali naše milijarde, ništa, ili možda eventualno par dana rada za opće dobro.
Aferim, rekli bi Bosanci.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
hulk
Offline
Ukupno postova: 42
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.11.2018. 15:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

akoide je napisao/la: ›
Najbolje da se uvede smrtna kazna za prekršaje u prometu. A za Todoriće, Horvatinčiće, uprave Uljanika i ministre koji su s njima krali naše milijarde, ništa, ili možda eventualno par dana rada za opće dobro.
Aferim, rekli bi Bosanci.

Pa i je. Todorići, Horvatinčići i ministri nisu direktna smrtna opasnost za mene dok ovi iz članka jesu i ako dođe do kontakta s njima, mojoj priči je kraj, bez obzira kako percipirao svijet oko sebe. Ovako mi je zbog Todorića teško, ali čovjeka nisam nikad vidio i svaki dan mogu napraviti što god hoću, neovisno o njemu ni ministru nekom jer je izbor moj na kraju, a bez drastičnih kazni za divljanje u prometu netko drugi može stati na kraj toj priči

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: