Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kod Zrinjevca pušten u probni rad dinamički vizualizator radnih ciklusa semafora

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.11.2018. 20:06 
Naslov:  Kod Zrinjevca pušten u probni rad dinamički vizualizator radnih ciklusa semafora
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je u probni rad pušten dinamički vizualizator vremenskog toka (DVVT) radnih ciklusa semafora koji će omogućiti lakše odvijanje prometa na raskrižju ulica I. Gundulića i Zrinjevac.

Riječ je o probnoj verziji slikovnog brojača vremena između crvenog i zelenog svjetla na semaforu na uglu Gundulićeve i Zrinjevca. Za razliku od često korištenog digitalnog brojača protoka crvenog i zelenog svjetla semafora (digitalno odbrojavanje sekundi faza rada), tehničko rješenje DVVT semaforskog pokazivača omogućuje vozaču da već izdaleka može vidjeti koliko je još vremena potrebno za promjenu svjetlosnog znaka na semaforu.

DVVT uređaj ugrađuje se vertikalno uz semaforsku lanternu i pokazuje protok faze rada semafora na taj način da se kod početka zelenog (ili crvenog) svjetla u uređaju, u početku zelene faze zelena vertikalna linija spušta od gornjeg dijela uređaja kontinuirano prema dolje do nule (slično kao vizualni doživljaj istjecanja pijeska iz pješčanog sata).

Iza ideje stoji Inovacijski centar u Osijeku čiji je član i inovator Davor Kezić koji ističe prednost ovog uređaja smatrajući ga jednostavnijim jer vozač više ne mora odbrojavati koliko još ima do promjene znaka već jednostavno prati padajući niz svjetala.

Projekt su od strane Grada podržali dr. Željko Požega, koordinaror između Grada i Inovacijskog centra te Voditelj odsjeka za promet Grada Zdravko Orešković, a pomoć pri instalaciji uređaja pružili su djelatnici Elektromodula-Promet d.o.o.

Na predstavljanju je istaknuto kako je ovo tek probna verzija. Ukoliko vozači i prometni stručnjaci pozitivno ocijene rad ovog uređaja, pokrenut će se postupak njegovog plasiranja na tržište uz financiranje od strane EU fondova.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
efreeti1
Offline
Avatar

Ukupno postova: 37
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.11.2018. 8:36 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Daj me nemoj...
Hoće i ovo biti projekt od koji milijun kuna, kao svojevremeno zamjena stakalca na semaforima, sa siluetom Šetača?

_________________
1f u c4n r34d th15 u r34lly n33d t0 g37 l41d
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.11.2018. 23:51 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku već imamo nešto slično, sa brojčanim prikazom preostalog vremena, na nekoliko raskrižja. Vidio sam i rješenje sa LED lampicama poslaganim u krug oko crvenog i zelenog svjetla koje brojem upaljenih LED lampica označavaju približno koliko je još do isteka vremena. Predloženo rješenje nisam vidio ali je, koliko zaključujem iz teksta nešto slično postojećim.
Načelno je to korisna stvar, i za pozdraviti, osim naravno ako sve skupa nije zamišljeno da se "digne lova".

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: