Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Može li Osijek biti prvi grad u Hrvatskoj koji ne baca hranu?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65441
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.11.2018. 11:47 
Naslov:  Može li Osijek biti prvi grad u Hrvatskoj koji ne baca hranu?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu. Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude“ koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

Web aplikacija, bicikli, posuđe i puno informacija o tome kako i zašto ne bacati hranu
"Ono što želimo postići je putem provedenih aktivnosti podići svijet građana o tome da se hrana, koja je zdravstveno ispravna, ne treba bacati već da postoje načini kako je iskoristiti. U tom cilju razvili smo web aplikaciju koja će građanima koji žele donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju punktova za prikupljanje i doniranje. Projektom smo predvidjeli dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na glavnoj gradskoj tržnici," rekla je Renata Čepo voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o. koja je govorila o važnosti projekta „Domaća hrana za domaće ljude“. U nastavku je naglasila da će se više o web aplikaciji govoriti na posebnoj radionici koja će biti organizirana tijekom sljedećih dana, a koja će biti otvorena za sve zainteresirane.



Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca hranu

Ljiljana Olujić je istaknula značenje podizanja svijesti o bacanju hrane te da postoje "jednostavni načini koja se hrana može dostavljati potrebitima", kao što su bicikli - rikše i posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane, a koji su razvijeni u sklopu ovoga projekta. "Možete li zamisliti količinu hrane potrebnu da se pripremi po tri obroka dnevno tijekom jedne godine za oko 83 milijuna ljudi? Izračunati je lako: potrebno nam je 44 milijuna tona hrane. Upravo se toliko hrane - zdravstveno ispravne i primjerene ljudskoj prehrani svake godine baca u svijetu. Ukupni su gubitci zapravo dvostruko veći. U globalnoj priči o hrani osobito je mučan podatak da dok se u nekim dijelovima svijeta bilježi ogromno rasipanje hrane, na drugim je zamjetan trend rasta pothranjenosti i gladi", rekla je Olujić. "Usporedimo li način praćenja i mjerenja gubitaka i rasipanja hrane i načina na koji se rješava taj višak/gubitak, kao i kulturu darovanja hrane u Hrvatskoj s onim u državama članicama EU, možemo zaključiti kako do sada u nas nije bilo značajnijih programa i projekata i općenito, kako je izostao sustavan pristup. Naše istraživanje te drugi indikatori potvrđuju: Osijek može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na udruživanje. Temelji su tu", rekla je Olujić.



Eko jabuke za slatko darivanje

U sklopu Zelenoga četvrtka, u suradnji s eko OPG-om Geyer pripremljeni su bili i slatki zalogaji s jabukama kao mali zajednički objed i pozivnica na dijeljenje i darivanje hrane.

O projektu:
Projekt Domaća hrana za domaće ljude potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak proizvoda. Jedno od mogućih rješenja pretpostavljeno je u projektu: na kraju radnog dana proizvođači i trgovci mogli bi zdravstveno ispravne proizvode, odnosno one od kojih se mogu pripremiti obroci za ljudsku prehranu donirati. Te bi proizvode prikupili volonteri, članovi osječkih udruga i dostavili ih osječkim pučkim kuhinjama, odnosno posrednicima u doniranju hrane.



Tijekom projekta organizirane su radionice, konferencije za medije, aktivnosti povezivanja s lokalnim proizvođačima i udrugama u cilju prikupljanja hrane te njene distribucije, nabavljeni su bicikli, posuđe, tiskani promotivni i informativni materijali, postavljena je Info točka projekta i na koncu, razvijena web aplikacija kojom se omogućava brzi pristup informacijama o punktovima za doniranje i prikupljanje hrane u Osijeku. Provedeno je i istraživanje kojim se pokazalo da projekt Domaća hrana za domaće ljude može postati generator novih inicijativa ne sam na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.



Tržnica d.o.o. Osijek nositelj je europskog projekta „Domaća hrana za domaće ljude“ koji provodi s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.
Projekt se realizira u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a koji je jedan od programa Europske teritorijalne suradnje koji su objedinjeni pod brendom INTERREG. Program doprinosi jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji nadilaze granice između različitih zemalja ili regija. Projekt „Domaća hrana za domaće ljude“ s provedbom je započeo 01.08.2017., a trajat će do 30.11.2018. Provodi se u Osijeku i Pečuhu. Ukupna vrijednost projekta je 263.600,00 €.





Tekst i foto: Julijana Tešija

Najava: Tržnica Osijek: Zeleni četvrtak - Na dlanu jabuka, osmjeh na usnama

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: