Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek: Noć znanosti [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.11.2018. 8:37 
Naslov:  Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek: Noć znanosti [2018.]
14.12.2018. 17:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i ove godine organizira drugu po redu Noć znanosti koja će se održati 14. prosinca 2018. godine u vremenu od 17 - 21 sati.

Cilj ovakve organizacije je približiti široj javnosti svijet znanosti kroz različite eksperimente koje će izvoditi djelatnici i studenti fakulteta uz moguće aktivno sudjelovanje učenika i ostalih posjetitelja.

Radionice:
- CSI PTF - Jesi li ikada poželio biti forenzičar? Jesi li prepoznao ubojicu u seriji prije detektiva? Želiš li naučiti kako pronaći krivca? Ako su tvoji odgovori pozitivni, onda nam pomozi riješiti misteriozno ubojstvo kemičara u njegovom laboratoriju primjenom kemijskih analiza. Nauči kako ćeš pronaći tragove, analizirati krv i povezati krivca s mjestom zločina na našoj radionici (voditelji: Martina Jakovljević, mag. nutr., Mario Komar, mag. educ. chem., Melita Lončarić, mag. ing. proc.)

- KAKO SE PRAVI PIVO - Sudionici radionice upoznat će se s osnovnim pivarskim sirovinama (voda, slad, hmelj i kvasac) te s najjednostavnijom opremom potrebnom za kućnu proizvodnju piva. Saznat će kako vješti majstori pivari kombiniranjem samo četiri osnovne sirovine proizvode velik broj različitih pivskih stilova. Nakon toga, kušat će piva koja pripadaju različitim pivskim stilovima (voditeljica: Izv.prof.dr.sc. Natalija Velić)

- Kemija i hrana kao Thor i Dr. Strange - Znate li da hrana ima napetost površine? Što mislite, kakva je veza između sata, elektriciteta i voća? Što daje snagu ambalaži za čuvanje hrane? Ako ste znatiželjni, sudjelujte u radionici koja otkriva posebne moći kemije u hrani! (voditeljica: dr. sc. Ivana Tomac)

- OTKRIJTE TAJNU LJEPOTE - Radionica će Vam otkriti koji su to tajni sastojci koji se koriste u izradi spreja za volumen i nježnu teksturu kose, zbog čega se upotrebljava aromaterapija i kako možete riješiti glavobolju u samo jednom koraku, kako na jednostavan način pripremiti svoj vlastiti piling i vratiti sjaj beživotnoj koži te uživati u kupki sa šumećim kuglicama koje možete izraditi i u vlastitom domu. Prirodnim biljnim sastojcima omogućite svojem tijelu njegu kakva mu je potrebna.(voditeljice: Marija Banožić, mag. ing., Ana-Marija Cikoš, mag. ing.)

- NUTRI ROOM
Jeste li imali prilike isprobati „escape room“? Okušajte se u Nutri Roomu, riješite nutricionističke zagonetke kako bi izašli, pritom se zabavili i ponešto naučili o prehrani (voditeljica: Lidija Šoher, mag. nutr.).

- FLIPS IZ LABORATORIJA
U sklopu radionice polaznici će imati priliku vidjeti proces proizvodnje različitih vrsta ekstrudiranih snack proizvoda (flipsa) – standardni kukuruzni flips i flips obogaćen kakao ljuskom, kao nusproizvodom u procesu proizvodnje čokolade. Osim toga, ukratko će biti opisan proces ekstruzije i postupak pripreme sirovina za proizvodnju flipsa (voditelj: doc. dr. sc. Antun Jozinović).

- TESTIRAJTE SVOJA OSJETILA
Prepoznajete li okuse? Mislite da dobro raspoznajete mirise i imate „dobro oko“?
Okušajte se u testovima identifikacije mirisa i osnovnih vrsta okusa, testu nizanja boja prema intenzitetu te nizanju gela prema tvrdoći i testirajte svoja osjetila (voditeljica: izv. prof. dr. sc. Ivana Flanjak).

- VOĆE "SUPERHRANA"
Na radionici Voće „Superhrana“ bi se pokazalo koje voće od nekih dostupnih na tržištu ima najveći udio polifenola (TPC) i antioksidacijsku aktivnost (AOA). Također bi se pokazalo koji dijelovi pojedinog voća imaju veću odnosno manji udio TPC i AOA. Radionica bi obuhvatila i kraće predavanje (5min) o važnosti polifenola i antioksidanasa za ljudsko zdravlje.
(voditelj: Ante Lončarić).

- ČUDESNA VODA
Analiza vode je određivanje organoleptičkih, fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i drugih svojstava vode, radi utvrđivanja njezine zdravstvene ispravnosti. Senzorska svojstva obuhvaćaju sljedeće parametre: boja, mutnoća, miris i okus. Fizikalno-kemijska svojstva obuhvaćaju određivanje sljedećih parametara: temperatura, koncentracija vodikovih iona (pH vrijednost), vodljivost, utrošak kalijevog permanganata, suhi ostatak, ukupna tvrdoća, suspendirane tvari, otopljeni kisik, slobodni ugljikov dioksid, sumporovodik i slobodni rezidualni klor. Određivanje kemijskih parametara podrazumijeva određivanje koncentracija pojedinih kemijskih tvari u vodi. Mikrobiološka svojstva obuhvaćaju određivanje broja patogenih i drugih vrsta mikroorganizama. Cilj ove radionice je upoznati se s osnovnim analizama i tehnikama bitnih za određivanje nekih fizikalno-kemijskih parametara u vodi kao što su ukupna, magnezijeva i kalcijeva tvrdoća vode, djelomični i ukupni alkalitet, pH vrijednost i vodljivost (voditeljica: dr. sc. Marija Stjepanović, poslijedoktorand).

- UČIMO KROZ ZABAVU
Učenici će kroz kviz znanja i natjecanja učiti o nekim zanimljivostima iz prirodnih znanosti. Održat će se i mini utrka i par pokaznih vježbi kroz koje će učenici moći vidjeti primjenu svakidašnjih stvari na novi način (voditelji: Ivana Ivić, Maja Ižaković, Marta Ostojčić, Dijana Podravac, Gordana Šelo).

- Čokoladno carstvo. U sklopu ove radionice saznati ćete koje su to osnovne sirovine za proizvodnju čokolade, na koji način se dobivaju i kako izgleda proces proizvodnje čokolade. Također ćete imati priliku vidjeti proces proizvodnje čokoladnih draže proizvoda (voditelji aktivnosti: Veronika Barišić, mag. ing. i Daniela Paulik).




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: