Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Irskoj trenutačno živi oko 18.000 Hrvata, najveći dio u Dublinu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.10.2018. 8:41 
Naslov:  U Irskoj trenutačno živi oko 18.000 Hrvata, najveći dio u Dublinu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradonačelnik Ivan Vrkić i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš primili su izaslanstvo irskog parlamenta koje je predvodio John Brassil u pratnji Olive Hempenstall, veleposlanice Republike Irske u Hrvatskoj.

Teme susreta uključivale su hrvatsko iseljeništvo u Irskoj, suradnju dviju zemalja u IT sektoru, poljoprivredi, znanosti i turizmu te povezivanje lokalnh zajednica.
John Brassil je izjavio kako, prema njihovim procjenama, u Irskoj živi oko 18.000 Hrvata, od čega je njih 10.000 u Dublinu. Svi su zaposleni i zadovoljni su životom i poslom te su jedan od generatora irskog gospodarskog buma. Brassil je u kontekstu loše ekonomske situacije, uslijed čega Osječani u velikom broju odlaze u Irsku, istaknuo veliku sličnost Osijeka i irskog grada Limericka, koji je prije desetak godina također bio pogođen iseljavanjem, ali su lokalne vlasti zahvaljujući napornom radu u području turizma i obrazovanja uspjele dići grad na noge i ostvariti vrlo visoku zaposlenost.

Gradonačelnik Vrkić se zahvalio prijateljima iz Irske na svemu onome što čine za građane Hrvatske, a posebice za Osječane kojih je u Irskoj velik broj. Vrkić je ocijenio ohrabrujućim podatak dobiven od irskih kolega da se njihovi iseljenici najčešće vraćaju kući nakon pet do šest godina rada vani, ali da bi se nešto slično postiglo i u Osijeku potrebno je stvoriti gospodarske uvjete koji će taj povratak omogućiti i ubrzati te kako bi Osječani imali motiv vratiti se u svoj grad. To je obveza ove gradske uprave, zaključio je Vrkić.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilija Mandić/Facebook

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: