Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Šarlah se vratio u osječke vrtiće nakon 15 godina?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.10.2018. 13:00 
Naslov:  Šarlah se vratio u osječke vrtiće nakon 15 godina?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U pojedinim se osječkim predškolskim ustanovama ovih dana ponovno pojavio šarlah kojega u tim vrtićima nije bilo više od 15 godina, kažu zabrinute odgojiteljice, a prenosi Glas Slavonije.

Šarlah je bolest koju izaziva bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom te crvenim osipom i crvenilom lica prema kojemu je šarlah i dobio ime. Razdoblje inkubacije je kratko, od jedan do tri dana, a osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku ili na preponama, a zatim se širi tijelom. Osip je svijetlocrven, s malim kvržicama, pa to izgleda kao "brusni papir". U roku od deset dana koža će se početi ljuštiti kao da je opečena suncem.

Šarlah je najčešći kod djece u dobi od četiri do osam godina. Danas se šarlah liječi, bez većih komplikacija, antibioticima. Antibiotici također sprječavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Kod sumnje na šarlah najvažnije je otići liječniku kako bi se obavile pretrage i dobio pravilan tretman.

Iako je pojava šarlaha izazvala uznemirenost kod odgojiteljica u vrtićima i odmah su krenule poznate osječke „ćakule“ o epidemiji, pedijatri umiruju javnost tvrdeći kako se šarlah redovito pojavljuje kao zarazna bolest u jesen, samo što je posljednjih godina nešto manje izražen.

Prema riječima osječke pedijatrice dr. med. Vlatke Krizmanić, posljednjih godina imali smo nešto veću epidemiju vodenih kozica u Osijeku, a nešto manje oboljelih do šarlaha. No, šarlah je tu svake godine i tipičan je za ranu jesen. Nije rijetkost zamijeniti ga s nekom drugom bolesti zbog osipa, pa često dok se ne naprave krvne pretrage sumnja se u šarlah, a ispostavi se da to nije ta bolest.

Inače, jesen je vrijeme šarlaha i kozica, ali i enteroviroza i rota virusa. U prosincu će doći do kratkotrajnog smanjenja intenziteta oboljelih jer je to vrijeme kada naglo zahladi, a novi val oboljelih opet se može očekivati u siječnju kada tradicionalno započne sezona gripe.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilusracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.10.2018. 20:37 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ni virusima ni bakterijama nije "u interesu" da nas ubiju, jer time rizikuju da ubiju i sebe. Zato su smrtonosni bacili manje više rijetki.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: