Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Obilježeno petnaest godina rada Udruge Ne-ovisnost

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.10.2018. 8:43 
Naslov:  Obilježeno petnaest godina rada Udruge Ne-ovisnost
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučerašnjim svečanim skupom u zgradi Vikarijata nevladina Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost iz Osijeka obilježila je petnaest godina rada i postojanja.

Udruga Ne-ovisnost osnovana je 23. listopada 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika i članova njihovih obitelji kako bi se borili protiv ovisnosti o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju kao bolestima modernog društva.

Udruga je u početku djelovala kroz savjetovalište, a potom je osnovana i terapijska zajednica u Vrbici kod Đakova, stambena zajednica u Osijeku, organiziran je dnevni boravak za rehabilitirane ovisnike, Socijalna zadruga NEOS u kojoj se rehabilitirani bivši ovisnici imaju prilike okušati u socijalnom poduzetništvu, Drop In centar gdje sadašnji ovisnici imaju mogućnost zamjene igala i šprica, savjetovanje i educiranje o prevenciji predoziranja, a najnoviji projekt udruge je tzv. Job Club, čija je svrha podizanje kompetencije korisnika na tržištu rada, projekt koji je financiran novcem iz europskih fondova.

Predsjednik Udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić istaknuo je kako je kroz 56 jednogodišnjih zdravstveno-socijalizacijskih projekata i programa Udruge u ovih 15 godina prošlo više od 10.000 korisnika. Samo kroz terapijsku zajednicu, koja u isto vrijeme prima do 34 ovisnika, od 2007. do danas prošlo je 700 korisnika, uključujući njih 110 koji su prošli cjelokupni program rehabilitacije i resocijalizacije. Već godinama postoje liste čekanja za ulazak u terapijsku zajednicu, a na njoj se trenutačno nalazi desetak ovisnika.

Danas Udruga zapošljava 12 stručno osposobljenih osoba i 20-ak volontera (psiholozi, socijalni radnici, odvjetnici...) te su ostvarili odličnu suradnju s brojnim udrugama na gradskoj, županijskoj i državnoj razini, posebice s humanitarnom udrugom Od mene za tebe kojoj pomažu pri gradnji rehabilitacijsko-edukativnog-senzoričkog parka u Antunovcu čija se gradnja bliži kraju.

Planovi Udruge u budućnosti uključuju kontinuirani nastavak svih aktivnosti, povećanje kapaciteta terapijske zajednice u Vrbici izgradnjom šest dodatnih soba te izgradnju gospodarskog objekta za uzgoj i preradu svinja kako bi svojim korisnicima omogućili da se, u sklopu radne terapije, prekvalificiraju i doškolavaju. Projekt je pripremljen, a bit će financiran iz EU fondova.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: