Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sabor usvojio Zakon o obavljanju studentskih poslova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.10.2018. 19:05 
Naslov:  Sabor usvojio Zakon o obavljanju studentskih poslova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je sa 85 glasova za, 2 protiv i 32 suzdržana Hrvatski sabor usvojio dugo najavljivani i dugo očekivani Zakon o obavljanju studentskih poslova koji će zamijeniti 22 godine star Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata.

Zakon donosi brojne izmjene koje su studenti predlagali kako bi im se poboljšala kvaliteta uvjeta rada.

Tako je minimalna satnica studentskog rada izjednačena na državnoj razini i iznosi 21,49 kn. Do tog se iznosa došlo dijeljenjem minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, koja za 2018. iznosi 3.439 kn, sa 160.

Stupanjem zakona na snagu studentski rad konačno će biti omogućen i izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu. Novi zakon omogućuje studentima pravo na 50% veću naknadu za noćni rad ili rad blagdanom i nedjeljom i prekovremeni rad, plaćeni dnevni odmor, kao i pravo na naknadu putnih troškova i naknadu za topli obrok.

Novim zakonom Studentski centri će moći provoditi kontrolu datuma isplata, a plaće će se isplaćivati 15 dana nakon završetka rada. Uvodi se i inspekcijski nadzor jer se ovlasti inspektora rada proširuju i na studentski rad. Sustav će se digitalizirati i centralizirati, a studentski ugovori moći će se izdavati i vraćati elektroničkim putem, što znači da je odzvonilo dugim redovima u student servisima.

Još jedna od promjena u novom zakonu je ta što će posredstvo pri zapošljavanju moći obavljati i visoka učilišta.

Zakonom su jasno definirane obveze i prava naručitelja posla, izvođača te posrednika, kao i iznosi kazni ako dođe do kršenja Zakona. On bi trebao ukloniti brojne neregularnosti vezane uz studentski rad.

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske i zastupnicima u Hrvatskom saboru bez kojih nije bilo moguće područje obavljanja studentskih poslova kvalitetnije regulirati.

Iznimno smo sretni zbog činjenice da su studenti i izazovi s kojima se susrećemo bili tema višesatne rasprave u Hrvatskom saboru. Unatoč tome što se rasprava protezala izvan okvira Zakona o obavljanju studentskih poslova koristimo ovu priliku da najavimo svim nadležnim institucijama kako ćemo kao studentski predstavnici i u budućnosti, kao i do sada, ukazivati na propuste i predlagati izmjene nužne za poboljšanje kvalitete studiranja na našim visokim učilištima, podizanje razine studentskog standarda te poticati i promicati studentske aktivnosti i aktivizam.

Nadamo se samo da neće biti potrebne nove 22 godine da se promjene koje budemo i usvoje.
“, izjavili su predstavnici Hrvatskog studentskog zbora povodom usvajanja novog zakona.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Studentski zbor/Facebook

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 23.10.2018. 21:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dobro je da se stvari urede, ali bi bilo dobro i da se provode. Studentski rad bi trebao biti povremeni rad, za povremene poslove, a koliko sam ja upućen to se masovno zloupotrebljava pa imamo studente koji se koriste da rade umjesto radnika jer je to jeftinije poslodavcima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: