Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HDZ Osijek: Usvojen Zakon o obavljanju studentskih poslova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65692
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.10.2018. 12:24 
Naslov:  HDZ Osijek: Usvojen Zakon o obavljanju studentskih poslova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon dva čitanja i iscrpnih rasprava, zadovoljstvo mi je da danas, kao bivši student i studentski predstavnik, mogu informirati zainteresiranu javnost kako je na 9. sjednici Hrvatskog sabora s 85 glasova za, 2 glasova protiv i 32 suzdržanih usvojen dugoočekivani Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji će na snagu stupiti u roku 8 dana od dana objave u Narodnim novinama.

Usvajanjem ovog Zakona napravili smo veliki iskorak u području reguliranja obavljanja studentskih poslova, stoga u nastavku još jednom ističem ključne promjene koje donosi Zakon o obavljanju studentskih poslova.

Zakon proširuje pravo obavljanja studentskih poslova na sve studente koji nemaju sklopljen ugovor o radu (dakle, i na izvanredne studente), garantira studentima isplatu plaća i uvodi obvezu posrednika da djeluje s ciljem zaštite studentskih prava, uvodi i definira izračun minimalne naknade po satu kao i pravo na uvećanje naknada za rad nedjeljom, blagdanima, noćni rad te prekovremene sate, donosi digitalizaciju sustava i povećanje transparentnosti, obvezuje posrednika da naknadu ulaže u poboljšanje studentskog standarda te štiti radnike od izvanrednih otkaza i zapošljavanja studenata na njihova radna mjesta.

„Izvanredni studenti godinama čekaju da im se omogući pravo obavljanja studentski poslova, a redoviti studenti da to isto obavljanje studentskih poslova bude kvalitetno regulirano, a oni sigurni da će primiti naknadu za posao koji su obavili. Drago mi je što sam mogao doprinijeti donošenju Zakona koji ima direktan utjecaj na 17 tisuća studenata Sveučilišta u Osijeku, odnosno više od 150 tisuća studenata u Republici Hrvatskoj. Drago mi je da smo svi zajedno pokazali da su nam studenti bitni.“ - smatra Domagoj Mikulić, zastupnik iz IV. izborne jedinice

Budući da će stupanjem na snagu Zakona svi studenti koji nisu u radnom odnosu dobiti priliku obavljati studentske poslove, vjerujem kako će zakon pozitivno utjecati i na poboljšanje studentskog standarda, ali i omogućiti većem broju mladih u Republici Hrvatskoj da studiraju bez da su isključivi trošak svojim obiteljima.



Tekst i foto: HDZ Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: