Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GO HDZ Osijek: Hoće li Vodovod Osijek d.o.o. postati "osječki Uljanik"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.10.2018. 11:18 
Naslov:  GO HDZ Osijek: Hoće li Vodovod Osijek d.o.o. postati "osječki Uljanik"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Krajem prošle godine Vodovod Osijek imao je nešto manje od 400 djelatnika. U ovom trgovačkom društvu, gdje je suvlasnički udjel Grada oko 80%, u protekloj godini prihodi su padali u odnosu na godinu ranije dok su rashodi vrtoglavo rasli. Posljedica toga je iskazan gubitak za 2017. godinu u iznosu od 37,6 milijuna kuna.

Nad jednom od tvrtki kćeri Vodovod – Graditeljstvo d.o.o. 4. prosinca 2017. godine otvoren je stečaj zbog prezaduženosti Društva. Znakovito je da je u Upravi druge tvrtke kćeri, Vodovod – Montaža d.o.o. koja bilježi gubitke u poslovanju, predsjednik Uprave dao ostavku na direktorsku funkciju. Također, postoji vjerojatnost otvaranja stečaja nad ovom tvrtkom zbog dugoročne nelikvidnosti i insolventnosti. Druga opcija je prodaja ili likvidacija Vodovod - Montaže s obzirom da isporučitelji vodnih usluga u svom vlasništvu ne smiju imati tvrtku s tržišnim gospodarskim aktivnostima.

Sve ovo skupa predstavlja potencijalno bure baruta odnosno socijalni i gospodarski slom jednog od najvećih gradskih poduzeća koje osigurava jedan od najvažnijih životnih resursa ne samo za građane Osijeka nego i za općine osječkog prstena.

Hoće li navedeno imati štetni utjecaj na proračun Grada Osijeka kao što poremećaj u brodogradilištu Uljanik ima utjecaj na grad Pulu?

No, najvažnija pitanja su što će biti sa zaposlenicima Vodovod – Osijeka odnosno tvrtki kćeri, što će biti sa redovnom isporukom vode kućanstvima i pravnim osobama i hoće li se svi ovi dugovi uskoro preliti na račune naših sugrađana. Naime, prema neslužbenim informacijama u ovoj tvrtki se već sada, navodno, priprema povećanje troškova za vodne usluge.

Postavljamo javno pitanje gradskoj upravi i Vodovodu - Osijeku hoće li se uskoro povećati računi za vodne usluge građanima zbog lošeg poslovanja odnosno što ćete učiniti da se to ne dogodi?

Stanje i razmjere posljedica navedenog potrebno je analitički i financijski istražiti. Stoga, predlažemo da sukladno članku 31. Statuta grada Osijeka Gradsko vijeće osnuje posebno radno tijelo – Povjerenstvo za utvrđivanje činjenica o pitanjima od javnog interesa što se odnose na zakonitost rada gradskih tijela i gradskih javnih službi. Očekujemo njegovo hitno osnivanje i postupanje po ovim pitanjima.



Tekst i foto: GO HDZ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.10.2018. 9:39 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Priopćenje Vodovoda prenosimo u cijelosti:
Poštovani, vezano na priopćenje GO HDZ Osijek, pod nazivom : Hoće li Vodovod-Osijek d.o.o. postati „osječki Uljanik“ moramo upozoriti javnost na sve besmislice ovakvog naslova i pitanja.

Tvrtka Vodovod-Osijek d.o.o. je 2017 god. iskazala gubitak od 37,6 mil.kn i to po sljedećoj troškovnoj strukturi: - tužba protiv tvornice Šećera Osijek u iznosu od cca.20 mil.kn, koja je u veljači 2017 god. odlukom vrhovnog suda vraćena na ponovno odlučivanje općinskom sudu u Osijeku. U listopadu 2017 god. odlukom općinskog suda, Vodovod-Osijek d.o.o. je tu presudu ponovo dobio i čekamo na odluku županijskog suda. Također je važno napomenuti da je isti iznos od cca. 20 mil kn Tvornica šećera Osijek u 2014 god. presudom županijskog suda već isplatila Vodovodu-Osijek d.o.o. Ostatak gubitka koji je nastao u 2017 god. sastoji se od umanjenja vrijednosti ulaganja u tvrtku Vodovod-Montaža d.o.o. i posljedica stečaja tvrtke Vodovod-Graditeljstvo d.o.o. Ovi gubici su najvećim dijelom posljedica višegodišnjih tužbi koje Vodovod-Osijek d.o.o. vodi protiv drugih gospodarskih subjekata a koje su započele puno godina prije, i za vrijeme dok je Vodovod Osijek obavljao i tržišne djelatnosti kroz graditeljstvo i montažu.

Tvrditi da je Vodovod-Osijek d.o.o. potencijalno bure baruta i „osječki“ Uljanik, mogu samo osobe koje nemaju ni osnovno znanje u čitanju financijskih dokumenta. Čak i površnim pogledom na bilancu tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. može se saznati da su tvrdnje o stečaju ili o ugroženosti poslovanja Vodovoda-Osijek d.o.o. pokazatelj nevjerojatnog nepoznavanja poslovanja trgovačkih društava. To je vrlo zabrinjavajuće ako takve tvrdnje dolaze od gradskih vijećnika i osoba koje pretendiraju na mjesto gradonačelnika.

Vodovod-Osijek d.o.o. je u prvih 08 mjeseci 2018 god. ostvario neto dobit od 3.442.553 kn, od čega EBITDA iznosi 6.751.517 kn.
Ovakav rezultat u 2018 god. je i odgovor GO HDZ-a na upit hoćemo li povećanjem cijene vraćati gubitke.

S obzirom da vijećnike HDZ-a očito zanima samo populizam i uznemiravanje javnosti, nisu ni mogli čuti ove podatke koji su izneseni na gradskom vijeću, ili ih nisu uspjeli razumjeti s obzirom da se ipak radi o materiji koja se uči na institucijama za visoko obrazovanje.

Još jednom napominjemo da su 37,6 mil.kn iskazanog gubitka u 2017 god. rezultat izvanrednih financijskih rashoda, i da operativno poslovanje Vodovoda-Osijek d.o.o nije ugroženo i da ti rashodi nikako ne utječu na cijenu vode ili na buduća ulaganja u infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje. Vodovod-Osijek d.o.o. je još uvijek jedna od vodećih tvrtki za vodoopskrbu i odvodnju u republici Hrvatskoj što je vrlo lako provjerljivo, i pozivamo čelnike osječkog HDZ-a da to i učine.

Vjerujemo da ćemo u 2018 god. efikasnim upravljanjem troškovima i završetkom nekih starih sudskih procesa velikim dijelom pokriti gubitak iz 2017 god. a sigurno dio koji je nastao kao posljedica stečaja tvrtke Vodovod-Graditeljstvo d.o.o.

Tvrtka Vodovod-Montaža d.o.o. je trenutno u operativnim problemima ali nije u planu ni stečaj, a ni likvidacija te tvrtke. Vodovod-Montaža d.o.o. je tvrtka koja radove izvodi na gradilištima diljem Hrvatske i plan je da u sljedećem razdoblju vrati svoj ugled kao jedna od najboljih monterskih tvrtki u Hrvatskoj.

Također moramo napomenuti da nam nije jasno kako bi se GO HDZ-a uključio u povjerenstvo koje bi upravljalo bilo kakvom analizom trgovačkih društava i donošenjem odluka bitnim za javnost, kada ne razumiju osnovne financijske stavke RDG-a i bilance.

Molimo građane grada Osijeka da ne nasjedaju na neprovjerene i netočne informacije kojima je cilj skupljanje političkih bodova bez ikakvih argumenta ili konkretnih prijedloga, i da se za svaku informaciju o poslovanju Vodovoda obrate direktno u Grad Osijek ili tvrtku Vodovod-Osijek d.o.o

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: