Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ekipa iz Pannoniana na Vijencu Ivana Meštrovića gradi prvi pump track poligon u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.10.2018. 12:30 
Naslov:  Ekipa iz Pannoniana na Vijencu Ivana Meštrovića gradi prvi pump track poligon u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako ste ovih dana prolazili preko Vijenca Ivana Meštrovića, mogli ste neposredno uz terene za rukomet i košarku primijetiti i jedno novoniklo zemljano brdašce.

To brdašce je budući pump track, mali kružni poligon za treniranje biciklista, koji na toj lokaciji gradi udruga Pannonian, zaslužna za organizaciju najvećeg i najpoznatijeg festivala ekstremnih sportova na ovim prostorima, Pannonian Challengea.

Pump track poligon je posljednjih godina hit u zapadnim zemljama među vozačima bicikla, a riječ je o kružnoj petlji zemljanih staza kod koje se brzina postiže i održava ne vrtnjom pedala već samim gibanjem tijela koje se kreće preko zemljane podloge, a brzina vožnje ovisi o konfiguraciji terena, broju i oštrini zavoja itd.



Staze su različite zahtjevnosti, a pump track poligon je namijenjen svim uzrastima, od početnika koji ga koriste za rekreaciju do profesionalaca koji ga mogu koristiti za treninge. Za korištenje ovog poligona ne trebaju nikakvi posebni bicikli - BMX bicikli, mountain bikeovi, dječji bicikli ‐ sve može proći, a osim toga ne morate biti ni iskusni biciklist. Pump tracks sustavi vani su se pokazali kao odlična aktivnost za cijele obitelji.

Prednosti pump track staze su što je malena površinom, pa se može napraviti na lokacijama daleko od cesta i prometa, ali to je i odlična tjelovježba jer se ovakvom vožnjom angažiraju svi mišići u tijelu, razvijaju se i poboljšavaju biciklističke tehnike kod vozača, a pump track staze često koriste i drugi sportaši poput skijaša ili snowboardera za treninge.



Naravno, ne treba posebno naglašavati da će ovaj poligon na Vijencu I. Meštrovića biti prvi takve vrste ne samo u Osijeku, već i u cijeloj Hrvatskoj, na što su nas „Panonci“ već navikli posljednjih 20-ak godina. Ova je staza realizirana u suradnji Udruge Pannonian, Gradske četvrti Tvrđa i Udruge "Možemo".

Grubi radovi na poligonu su dovršeni, a preostaju završni radovi prije no što on bude predan svima zainteresiranima na korištenje. U udruzi Pannonian očekuju da će poligon biti otvoren do kraja ovog mjeseca.

Otvorenje pump track poligona samo je dio pripremnih aktivnosti udruge u organizaciji jubilarnog, 20. izdanja Pannonian Challengea koje će se održati od 5. do 9. lipnja iduće godine na lijevoj obali Drave.





Tekst i foto: Osijek031.com


Zadnja promjena: Redakcija 031; 18.10.2018. 9:29; ukupno mijenjano 2 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 16.10.2018. 21:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pump track ili kako bi se na hrvatskom jeziku reklo pamp trek. Ili kako bi se reklo? Pa ja više ne znam taj naš hrvatski, meni najljepši jezik na svijetu. Osijek nikada neće biti Ocek, ali kako smo krenuli mogao bi postati Osiyek.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
efreeti1
Offline
Avatar

Ukupno postova: 37
Spol: Muško Muško
Post Postano: 17.10.2018. 7:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A čemu izmišljanje nekakvih besmislenih kovanica, samo da bi mogli reći da imamo svoju riječ?
Hrvatski jezik prepun je turcizama, germanizama, hungarizama... Sad je došao na red engleski i ne vidim u tome problem, svakako mi je draže čuti hardver nego očvrsje.

_________________
1f u c4n r34d th15 u r34lly n33d t0 g37 l41d
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.10.2018. 23:18 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prvo, jedna je stvar neku stranu riječ preuzeti i prilagoditi svom jeziku, a nešto sasvim drugo je nekritički samo ugurati u svoj jezik kao navedeni "pump track". Na primjeru riječi hardver vidi se da je barem prilagođena našem jeziku (nije preuzeta kao "hardware").
Drugo, primjerice i umjesto riječi nogomet, rukomet, valjda je nekima u prošlosti isto bilo draže čuti fusbal, hazena.
Sad ljudima lijepo zvuče engleske riječi jer iza toga stoji moćna država Amerika, a ljudi se vole poistovjećivati sa moćnima, vole pomalo ili malo više biti snobovi . Tako je nekad kod nas bila moćna Austrija, Turska, Mađarska, Venecija i zato imamo puno riječi iz tih jezika. Interesantno je da u svim tim jezicima (izuzev mađarskog) nema, koliko znam, niti jedne riječi preuzete iz hrvatskog jezika.
Ne kažem da nam strane riječi ne trebaju ili da ih treba izbacivati , ali tako nekritički i bez ikakvog reda preuzimati strane riječi sigurno nije dobro. Čak imamo i suprotnu težnju da naše postojeće riječi zamjenjujemo stranima. Umjesto riječi turističko mjesto sad se uvlači riječ resort, umjesto riječi odredište riječ destinacija itd. Tako sam prije nekog vremena ostao zapanjen kad sam od jednog "ljubitelja" hrvatskog jezika čuo kako Osijek ima oko 30000 hausholda. Njemu je valjda ljepše zvučala ta riječ nego po hrvatski kućanstvo.
Zvuči li vam lijepo riječ Oxford? Pa naravno, reći ćete. No doslovni prijevod te riječi na hrvatski je: "volovski prijelaz". Zvuči li vam sad lijepo?
Kaže jedan novinar, da herceg Stjepan Kosača nije bio snob danas bi se Hercegovina zvala Vojvodina (herzog = vojvoda).

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: