Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Filozofski fakultet Osijek: Predavanje "Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas ili Kako 'nabubati' glagoljicu?"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.10.2018. 9:45 
Naslov:  Filozofski fakultet Osijek: Predavanje "Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas il
16.10.2018. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Predavanje pod nazivom „Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas ili Kako 'nabubati' glagoljicu?“ održat će se u utorak 16. listopada 2018. godine u 18 sati na Filozofskome fakultetu (Svečana dvorana, II. kat), a u organizaciji Knjižnice Filozofskoga fakulteta i Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju. Ove je godine MJESEC HRVATSKE KNJIGE posvećen glagoljici – hrvatskomu baštinskom pismu. Tim će povodom ovogodišnje dobitnice Državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti, prof. dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić s Katedre za hrvatsku jezičnu povijest Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, održati popularno predavanje o (hrvatskoj) glagoljici i glagoljskim početnicama.

Služeći se čudima moderne tehnologije – primjerice slikokazom, audiovizualnim zapisima i informativnim letcima – sudionike aktivnosti nastojat će uvesti u svijet srednjovjekovnih slavenskih analfabeta oslikavajući društvenu i kulturnu klimu unutar koje se – tijekom ranoga i razvijenoga srednjeg vijeka, kao i u prvim stoljećima novoga vijeka – uspostavlja i širi slavenska (napose hrvatska) glagoljska pismenost. Predavačice će sudionike upoznati i s mnemotehničkim postupcima i pomagalima kojima su se naši preci majstorski služili nastojeći nabubetati glagoljicu.

Kako su pismena glagoljske azbuke položena u temelje hrvatskoga kulturnog identiteta valjalo bi se s njima i upoznati tako će se, kroz predavanje, otkriti primjerice što postižemo godišnjim glagoljaškim plebejskim igrama i večerama, komu služe modne glagoljske revije, cvjetna slova ili slova od brusnoga papira, odnosno kako se s hrvatskom glagoljskom baštinom možete susretati u virtualnoj stvarnosti.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: