Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najveći porast broja prvašića u Osijeku, Slavonskom Brodu i Solinu!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2018. 15:46 
Naslov:  Najveći porast broja prvašića u Osijeku, Slavonskom Brodu i Solinu!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Portal gradonačelnik.hr predstavio je rezultate terenskog istraživanja o broju prvašića upisanih u školsku godinu 2018./2019.

Brojke prikupljene direktno od gradova kazuju da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016.

Iako porast broja prvašića ove godine bilježe 44 grada, šest manje nego prošle godine, njihove brojke su puno uvjerljivije nego prošlogodišnje. Ove godine uvjerljivi rekord drži Osijek sa 67 prvašića više, a slijede Slavonski Brod s njih 51 i najmlađi hrvatski grad i jedini sa uvjerljivim pozitivnim prirodnim prirastom – Solin - koji ove godine ima 40 prvašića više.

Od slavonskih gradova pri vrhu su još Valpovo (+17), Vinkovci (+17) te Đakovo (+16).

Najveći skok u broju prvašića bilježi Grad Osijek, koji ima 929 prvašića, što je čak 67 više nego prošle godine kada su ih upisali 862 i zabilježili minus od čak 48 u odnosu na 2016.

To je za naš grad u neku ruku utješna nagrada. Grad Osijek se u posljednjih nekoliko godina stabilizirao, trendove rasta primjećujemo i u drugim segmentima življenja, ali bilo bi posve krivo pripisati si nekakve zasluge radi mjera Grada kojima se pomaže mladim obiteljima. Iako kao jedinica lokalne samouprave pomažemo i mlade obitelji, mi tu možemo i moramo u budućnosti učiniti puno više. Možda toliko ne samim mjerama usmjerenim direktno na mlade obitelji, već svim svojim aktivnostima, usmjerenima i prema obrazovanju, kulturi, sportu, poduzetništvu itd… koji Osijek danas, a nadam se još više i sutra, čine idealnim gradom za odrastanje, školovanje, rad i življenje. Osobno mi je takav oduvijek, a moja je zadaća da ga u okviru gradskih ovlasti, takvoga činim i drugima“, komentirao je rezultate gradonačelnik Ivan Vrkić.

Svakako treba naglasiti da ovi podaci ne mogu biti mjerilo za ozbiljne demografske analize i ocjene, jer je broj prvašića u većini gradova uvijek bio podložan oscilacijama, neovisnima o generalnim demografskim trendovima ili kvaliteti života i standardima u samim gradovima. Brojke se uglavnom mijenjaju, ovisno o godini i generaciji, a vrlo malo gradova ima zaista stabilan i kontinuiran višegodišnji trend. No, veseli da ima i takvih, pa se među 44 grada koji su ove godine upisali veći broj prvašića nego lani ističu primjerice Solin, Kaštela, Čakovec, Pazin i Cres koji tako već treću godinu za redom bilježe rast broja prvašića.

Kompletnu tablicu s brojem prvašića u ovoj i usporedbu s prošlom školskom godinom možete pronaći ovdje.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 09.10.2018. 20:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradonačelnik bi se trebao početi baviti književnošću za djecu. Pričanje bajki mu odlično ide.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: