Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GO HDZ Osijek: Izgradnja IT parka kao prioritetan projekt grada Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.10.2018. 13:46 
Naslov:  GO HDZ Osijek: Izgradnja IT parka kao prioritetan projekt grada Osijeka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uz zelenu livadu u Gackoj ulici u Osijeku, osječki HDZ predvođen predsjednikom Ivanom Radićem, vijećnicom u Gradskom vijeću Grada Osijeka Sandom Pašuld i predsjednikom Vijeća GČ Industrijska četvrt Zdravkom Naliom održao je konferenciju za javnost na kojoj su pozvali gradonačelnika Osijeka i gradsku upravu da projekt izgradnje IT parka i poslovnog centra proglasi prioritetnim projektom od posebnog interesa za razvoj Grada slijedom čega će se zadati maksimalna ažurnost u postupanju svim gradskim službama u cilju njegove što brže realizacije.

Konferenciju je otvorila gradska vijećnica Sanda Pašuld.

S činjeničnim stanjem oko izgradnje IT parka u Gackoj ulici naši građani su već dobro upoznati. No, ipak podsjetimo, projekt izgradnje IT parka pokrenut je još u rujnu 2015. godine kada su predstavnici Osijek Software City gradonačelniku Vrkiću uz prisutnost predstavnika Sveučilišta iznijeli potrebu stvaranja informatičkog poslovnog centra po uzoru na svjetska odredišta IT industrije. Nikome nije bila upitna njihova potreba i potpuno su bile jasne koristi od takvog hvalevrijednog projekta.

Prvi potez koji se trebao napraviti je bio pronalazak prikladnog zemljišta za izgradnju IT parka. Tako je grad Osijek ostatak 2015., cijelu 2016. i početak 2017. godine, dakle godinu i pol dana utrošio na pronalazak lokacije za izgradnju. Kad je konačno 2017. godine, u dogovoru s Poljoprivrednim institutom pronašao zemljište, pristupilo se formiranju pregovaračkih povjerenstava i izradi procjena po ovlaštenom procjenitelju. U travnju 2017. godine izrađena je prva procjena gradskog zemljišta. Procjeniteljskom povjerenstvu grada Osijeka je trebalo punih 6 mjeseci da prouče elaborat o procjeni te ga je 29. rujna 2017. ocijenilo sukladnim Zakonu o procjeni vrijednosti zemljišta.



Dva mjeseca kasnije, pregovaračka povjerenstva Grada i Instituta su se predomislila pa su se odlučila na novu procjenu po drugom procjenitelju.Novi procjenitelj je izradio nove procjene u ožujku 2018.godine, dakle za daljnja 4 mjeseca.

A onda, budući su procjene ta dva procjenitelja bile u velikom nesrazmjeru (prvi procjenitelj je procijenio gradsko zemljište na 16.500.000,00 kn, a drugi na 7.700.000,00 kn, dakle više nego duplo manje), gradonačelnik se odlučio zatražiti mišljenje Visokog procjeniteljskog povjerenstva u Zagrebu o vrijednosti zemljišta. Međutim, iako nije dobio mišljenje Visokog procjeniteljskog povjerenstva, gradonačelnik je insistirao da mu Gradsko vijeće grada Osijeka na svojoj sjednici održanoj u travnju 2018. godine donese rješenje o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o zamjeni zemljišta s Institutom. On tada nije mogao znati koje će gradske čestice dati u zamjenu, niti po kojoj cijeni, niti hoće li se zamjena planiranih čestica uopće moći izvršiti. Očito je u tom trenutku bilo bitno samo da se stvori privid da gradska vlast nešto radi po pitanju izgradnje IT parka. A zapravo se time pokušala prikriti nezainteresiranost i nerad gradske uprave, koja je godinu i pol dana potrošila na traganje za zemljištem, a drugih godinu i pol dana na izradu dvije procjene. Dakle, od 2015.godine pa do danas gradska uprava se vrti u krug.



Ono što je još bitno za napomenuti je da javnost do danas nije upoznata s nalazom Visokog procjeniteljskog povjerenstva, pa o njegovom sadržaju možemo samo nagađati.

Ovih dana, nakon prozivki predstavnika OSC-a, grad Osijek se bajkovito izrazio svojim priopćenjem u kojem je naveo da Grad nema nadležnost u svim parametrima postupaka. I nema, ali tek u onim kasnijim fazama koje se još niti ne naziru. U ovoj fazi projekta nadležan je jedino grad Osijek, zaključuje Pašuld.

Konkretne poteze po ovom pitanju najavio je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Osijeka Ivan Radić.

Ne moramo napominjati da je ovo silan gubitak za tvrtke iz IT sektora kojima nisu pruženi uvjeti za unapređenje i širenje, iskorištavanje potpora i nepovratnih izvora sufinanciranja, za Grad odnosno gradsku blagajnu koja zbog toga ima manje prihode na ime komunalne naknade, prireza i poreza, a najveći gubitak je za mlade ljude koji su ovdje mogli raditi i stjecati nova znanja.

Upravo iz tog razloga zahtijevamo od gradonačelnika i njegovih stručnih službi da za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripreme informaciju o stanju ovog projekta, u kojoj je fazi i koje su daljnje aktivnosti nakon zamjene zemljišta sa predviđenom dinamikom realizacije svake pojedine aktivnosti do njegove konačne realizacije. Tako ćemo moći pratit plan njegova izvršavanja. U toj Informaciji svakako mora biti i odluka Visokog procjeniteljskog povjerenstava odnosno posljednja procjena koja bi trebala razriješiti dvojbe oko vrijednosti gradskog zemljišta koje ide u zamjenu.

Također, tražimo da gradonačelnik ovaj projekt stavi pred svoje stručne službe kao prioritetan u rješavanju kako bismo umjesto zelene livade u Gackoj ulici što prije ugledali suvremeni IT park sa tvrtkama i mladim ljudima koji tu rade, rekao je čelnik osječkog HDZ-a Ivan Radić.

Podsjećam da je upravo osječki HDZ na sjednici Gradskog vrijeća u travnju ove godine upozorio na važnost ovog projekta i odgovornog pristupa u njegovoj realizaciji. S druge strane u Gradu moraju biti svjesni da gradska uprava odnosno gradonačelnik diktira dinamiku ovog projekta. Nadležnost Grada Osijeka je stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj na području Osijeka. U Gradu prebacuju odgovornost na ostale institucije koje su dionici u ovom postupku, ali oni postupaju sukladno inicijativi Grada Osijeka. Kada se dogodi da stvari „zapnu“ tada se gradonačelnik svojim političkim autoritetom mora uključiti u rješavanje problema, zaključio je Radić.



Tekst i foto: GO HDZ Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: