Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trihinela ponovno u Slavoniji - natprosječno visok postotak zaraženog svinjskog mesa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.09.2018. 13:20 
Naslov:  Trihinela ponovno u Slavoniji - natprosječno visok postotak zaraženog svinjskog mesa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Trihinela se ponovno pojavila u Slavoniji, ali ne kod malih OPG-ovaca već u velikoj proizvodnji, javljaju vijesti RTL-a.

Naime, na istoku Hrvatske veterinarske inspekcije su kod jednog velikog proizvođača mesa pronašle natprosječno visok postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom.

Iako je trihinela prisutna u Hrvatskoj godinama, ovako velika pojavnost zaraženih svinja nije se vidjela dvadesetak godina, još od završetka Domovinskog rata.

Najopasnije je konzumirati suhomesnate proizvode koji nisu termički obrađeni kao što su kobasice, kulen ili kulenova seka. Ovaj termolabilni parazit uništava se kuhanjem ili pečenjem mesa jer trihinela ne može preživjeti temperature veće od 65 stupnjeva Celzijusa. Stoga je savjet svim korisnicima meso ispeći ili prokuhati.

Trihinelu uzrokuju loši higijenski uvjeti i nije nimalo bezazlena za ljude. Kada se čovjek zarazi mesom trihinele, nakon 15-ak dana kada ta ličinka uđe u mišiće i pojave se prvi simptomi trihineloze, dolazi do bolova u mišićima, simptoma sličnih gripi.

Trihineloza može biti izuzetno opasna bolest, posebno ako se ličinka uvuče u srčani mišić ili, rjeđe, u ljudsko oko, kada može biti opasna po život čovjeka.

Kada se utvrdi pojavnost trihinele, procedura je takva da se sve zaraženo meso povlači s polica, a zaražene svinje neškodljivo zbrinjavaju, odnosno spaljuju.

Ministarstvo je obaviješteno o pojavnosti trihinele i čeka se njihova reakcija.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: