Trihinela se ponovno pojavila u Slavoniji, ali ne kod malih OPG-ovaca već u
velikoj proizvodnji, javljaju
vijesti RTL-a.
Naime, na istoku
Hrvatske veterinarske inspekcije su kod jednog velikog proizvođača mesa pronašle
natprosječno visok postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom.
Iako je trihinela prisutna u Hrvatskoj godinama, ovako
velika pojavnost zaraženih svinja nije se vidjela dvadesetak godina, još od završetka Domovinskog rata.
Najopasnije je konzumirati
suhomesnate proizvode koji nisu termički obrađeni kao što su
kobasice, kulen ili kulenova seka. Ovaj termolabilni parazit uništava se
kuhanjem ili pečenjem mesa jer trihinela ne može preživjeti temperature veće od 65 stupnjeva Celzijusa. Stoga je savjet svim korisnicima meso ispeći ili prokuhati.
Trihinelu uzrokuju
loši higijenski uvjeti i nije nimalo bezazlena za ljude. Kada se čovjek zarazi mesom trihinele, nakon 15-ak dana kada ta ličinka uđe u mišiće i pojave se prvi simptomi trihineloze, dolazi do bolova u mišićima, simptoma sličnih gripi.
Trihineloza može biti izuzetno
opasna bolest, posebno ako se ličinka uvuče u srčani mišić ili, rjeđe, u ljudsko oko, kada može biti opasna po život čovjeka.
Kada se utvrdi pojavnost trihinele, procedura je takva da se sve zaraženo meso
povlači s polica, a zaražene svinje neškodljivo zbrinjavaju, odnosno spaljuju.
Ministarstvo je obaviješteno o pojavnosti trihinele i čeka se njihova reakcija.
Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija