Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Štakor u potrazi za hranom napao goluba na Sjenjaku!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.09.2018. 11:58 
Naslov:  [VIDEO] Štakor u potrazi za hranom napao goluba na Sjenjaku!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Videosnimka koja je podigla mnogo prašine posljednjih dana u Osijeku pokazuje štakora koji je ispred trgovine na Sjenjaku kod k. br. 23 napao goluba dok pokušava uzeti kruh.

Obzirom da ovo nije prvi put da se govori o sve većoj brojnosti štakora kod predmetne zgrade, obratili smo se Romanu Kristiću, pročelniku Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada, za detaljnije informacije o ovom problemu.

Kristić je istaknuo kako problem sa štakorima postoji kod nekoliko zgrada na Sjenjaku i Vijencu Ivana Meštrovića, ali ne može se govoriti da su cijela naselja ugrožena.

Što se aktivnosti Grada tiče na suzbijanju štakora i ostalih glodavaca, Grad u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dva puta godišnje provodi sustavnu deratizaciju svih stambenih objekata, zajedničkih prostorija, podruma, javnih površina i kanalizacijske mreže, dok se odlagališta otpada tretiraju četiri puta godišnje.

Na predmetnoj lokaciji na Sjenjaku ukazala se potreba za dodatnim tretmanima tako da je, između dva redovna godišnja tretmana, provedeno dodatnih pet do šest deratizacija, no učinak nije bio zadovoljavajuć.

Naime, stručni nadzor koji je ZZJZ proveo 6. rujna u zgradama 21 i 23 na Sjenjaku ukazao je na brojne probleme: poplavljeni podrumi, prisutnost glodavaca jer su deratizacijske meke prazne ili uništene uslijed poplave, nemogućnost prolaska u sve podrumske prostorije jer voda nije uklonjena, a terenskim izvidom zelenih površina oko zgrade utvrđene su aktivne rupe glodavaca kao i prisutnost živih glodavaca sa stražnje strane zgrade br. 21.

Kristić je dodao i kako su terenski izvidi pokazali da kante za smeće kod tih zgrada nisu propisno zatvorene, a problem je i nekultura stanovanja pojedinih ljudi u zgradi koji ispred zgrade ostavljaju hranu za mačke ili golubove, a u nekim slučajevima čak ju bacaju s prozora i balkona, što privlači štakore u potrazi za hranom.

Kristić je upozorio kako nema kemijske deratizacije koja može nadomjestiti štetan učinak bacanja hrane ili hranjenja životinja i kojom se broj štakora može efikasno smanjiti. Deratizacija će imati učinka jedino u suradnji sa stanovnicima i kroz promjenu kultura stanovanja.

Podsjetio je i kako je Zavod za javno zdravstvo prije mjesec dana održao sastanak s predstavnicima i suvlasnicima u tim zgradama te im je podijelio edukativne letke, a upozorio ih je i da su sami suvlasnici dužni održavati red na prostoru ispred zgrade.

Poseban problem u cijeloj ovoj priči predstavlja to što se zgrade 21 i 23 na Sjenjaku nalaze u neposrednoj blizini dječjeg igrališta što izaziva dodatnu zabrinutost kod građana koji imaju djecu.

U privitku možete pronaći rezultate provedbe stručnog nadzora preventivne deratizacije – terenski izvid stanja u gradskoj četvrti Novi grad, naselje Sjenjak, zgradama br. 21 i 23 koji je proveo Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.







Današnji izvještaj o stanju na Sjenjaku:






Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot video
Video: Marija Husić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: