Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Karate klub Osijek Žito: Psihološki trening vrhunskih sportaša [upisi] [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65756
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.08.2018. 10:58 
Naslov:  Karate klub Osijek Žito: Psihološki trening vrhunskih sportaša [upisi] [2018.]
03.09.2018. 16:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Karate klub Osijek Žito u svoj redoviti rad od 3. rujna 2018. uvodi psihološki trening vrhunskih sportaša. Iako je takva obuka uobičajeno rezervirana samo za sportaše koji su već ostvarili značajne rezultate, KK Osijek Žito, prvi u Hrvatskoj, to će činiti već na početku bavljenja sportom.

Voditelj tečajeva, dr. Dražen Gorjanski majstor karatea 5. dan, o samom projektu kaže sljedeće: „Moramo biti iskreni i konačno priznati kako su nam djeca sve nespretnija, sve slabija te socijalno i emocionalno sve skučenija, uz očit nedostatak koncentracije i zadržavanja pozornosti. Uvažavajući postojeće poteškoće, treninge je nužno obogatiti vještinama koje će polaznike unaprjeđivati i tjelesno i psihički, koji će ih socijalizirati i dati im znanja i tehnike za osobni razvoj. Sve navedeno povlači za sobom promjenu treninga koji moraju razvijati psihički jednako kao i tjelesno.
Istraživanja pokazuju da svi uspješni sportaši, ali jednako tako i drugi uspješni pojedinci, uglavnom imaju 6 zajedničkih psiholoških osobina: imaju pozitivan unutarnji monolog, uspješno održavaju visoku samomotivaciju, zadaju si visoke, ali ostvarive ciljeve, uspješno komuniciraju s ljudima, uspješno upravljaju strahom i uspješno održavaju koncentraciju u radu. Uvođenjem psihološkog treninga našim ćemo članovima pružiti znanja kojima će i sami moći razviti navedena svojstva.

Primjena psihološkog treninga na samom početku bavljenja sportom važna je zbog više razloga: da bi bile učinkovite, psihološke vještine moraju biti uvježbane, a za to je potrebno određeno vrijeme. Uz to, rano ovladavanjem psihološkim vještinama spriječiti će pojavljivanje straha od nastupa i lošeg ishoda kao i negativan i destruktivan unutarnji razgovor pa u tom smislu psihološki trening djeluje preventivno. I na kraju, niz je istraživanja koja pokazuju blagodati psihološke pripreme ne samo u sportu nego i u ostalim ne-sportskim životnim područjima pa je nužno djeci i građanima pružiti mogućnost njihovog korištenja.

Psihološka će se obuka odvijati na dvije razine. Na prvoj će svi članovi kluba redovito vježbati koncentraciju, opuštanje i vizualizaciju u sklopu samih treninga. Za one koje budu zanimale više i ozbiljnije razine psihološkog treninga organizirani su redoviti tečajevi u trajanju od pet tjedana koji će se odvijati izvan treninga. Ti su tečajevi otvoreni i dostupni i ostalim građanima, dakle i onima koji nisu članovi kluba.
“, govori o ovom jedinstvenom projektu dr. Gorjanski.

Što je Psihološki sportski trening?
Psihološki trening sustavna je i dosljedna primjena različitih psiholoških vještina s ciljem poboljšanja sportske izvedbe, povećanja užitka tijekom vježbanja ili postizanja većeg zadovoljstva u sportu i tjelesnoj aktivnosti. Psihološki trening redovit je program vrhunskih sportaša kako bi na sportskom natjecanju mogli ostvariti svoje pune mogućnosti. Psihološki se treninzi različiti za različite sportove – psihološka opterećenja i potrebe dizača utega različiti su od potreba maratonca; potrebe gimnastičara različiti su od potrebe nogometaša ili karataša, pojedinačni sportovi imaju drugačije pripreme od momčadskih. U tom se smislu za svaki sport (nekada i za svakog sportaša) izrađuju posebni programi čiji je cilj razviti upravo ona psihološka svojstva koja su najpotrebnija u danom sportu.

Psihološki trening obično uključuje neke od tehnika čiji je cilj razvoj sposobnosti u području vizualizacije, unutarnjeg monologa, tehnika opuštanja, upravljanje tremom te razvoj emocionalne i socijalne inteligencije. Blagodati psihološkog treninga ne ograničavaju se samo na sportsku izvedbu nego se proširuju i na ostala životna područja.

Kome će psihološka priprema biti korisna?
Psihološka priprema osobito je korisna kao:
- pomoć darovitim sportašima kako bi što lakše ostvarili svoje sportske domete,
- pomoć djeci koja dolaze iz zdravstvenih ili rekreativnih razloga kako bi spoznali svoje sportske domete i lakše se razvijala u sportskom smislu,
- stjecanje vještina i znanja kojima će lakše razvijati i svladavati poteškoće ne samo u sportu nego jednako tako i u školi, fakultetu, zajednici, u emocionalnim odnosima, odnosno svih izazovima koje donosi život.

Koliki je broj polaznika na tečaju i koje je cijena?
Broj je polaznika tečaja ograničen na 15 osoba. Prednost imaju članovi Kluba, a bude li slobodnog mjesta tečaju mogu pristupiti i drugi. Ovisno o starosti polaznika, bit će organizirani posebni tečajevi za djecu (koja moraju biti starija od 8 godina), a posebno za odrasle. Cijena tečaja psihološke pripreme (za one koji to žele) iznosi 400 kuna za članove Kluba, odnosno 500 kuna za osobe koje nisu članovi Kluba.

Upisi u Karate klub Osijek Žito počinju 3. rujna i to ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u OŠ Franje Krežme od 19-20 sati te u OŠ Mladost srijedom i petkom od 19-20. Članarina iznosi 160 kn mjesečno. Dodatne obavijesti na mob: 091 514 37 60.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: