Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Bilje: 10. dani dvorca Eugena Savojskog [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.08.2018. 18:49 
Naslov:  Bilje: 10. dani dvorca Eugena Savojskog [2018.]
01.09.2018. 14:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U subotu, 1. rujna 2018. godine u Bilju će se obilježiti 10. dani dvorca Eugena Savojskog. Organiziraju se viteške igre s povijesnim okvirom i dječjim igraonicama.

1. Povijesni okvir
Bitka kod Velikog Haršanja ili „Brdska bitka kod mjesta Saršomjo” (također i „Druga mohačka bitka” ili „Bitka kod Vilanja”) odigrala se 12. kolovoza 1687. godine u okolici Vilanja u Mađarskoj. Suparnici su bili lotarinški princ Karlo, bavarski princ Mikša, bavarski markiz Ludwig i princ Eugen Savojski s austrijsko-bavarsko-mađarsko-hrvatske kršćanske i veliki vezir Sulejman s turske strane.

Pokušavajući uvući Turke u bitku, kršćanske vođe izvele su lažno povlačenje preko Drave u smjeru Mohača. Turska se vojska utaborila kod Branjinog vrha pored potoka Karašice. Princ Karlo je potom pomaknuo vojsku na mnogo strateški povoljnije mjesto prema Šiklošu i obroncima vilanjskih brda kod mjesta Saršomjo i tek se tamo sukobio s Turcima.

Sukob 50 tisuća kršćanskih i 60 tisuća turske vojske završio je potpunim porazom Turaka. Kršćanska vojska bila je iskusnija, dobro uvježbana, dok je s druge strane većina turske vojske bila nedavno prisilno unovačena. Manji odredi iskusnijih janjičara i spahija ipak se nisu mogli ozbiljnije oduprijeti vojnički nadmoćnijoj zapadnoj vojsci. Na bojnom polju ostalo je 8 tisuća Turaka, dok ih se veći broj udavio u Dravi i Karašici prilikom povlačenja. Pokretne mađarske jedinice uspjele su zarobiti još 7 tisuća vojnika. Pobjednici su osvojili i veliki ratni plijen. Glavni cilj, oslobađanje Beograda nije ostvaren zbog razmirica kršćanskih vojskovođa.

Nakon bitke, Sulejman zadužuje vezira Malkoč bega da ponovno zauzme Bilje, a mještane privoli na tursku stranu.

2. Povijesni okvir
Prošlo je 10 godina od pada Bilja, a i Malkoč beg je 10 godina stariji.
Na turskom tronu sada sjedi Mustafa II koji organizira novi vojni pohod ne bi li povratio prostore koje je njegov prethodnik, Sulejman izgubio nakon bitke kod Velikog Haršanja.

Odlučujuća bitka održala se kod Sente u Vojvodini. Kršćansku vojsku predvodi princ Eugen Savojski.

Princ je raspolagao s ukupno 40 tisuća vojnika i 60-70 topova, dok je protivnička strana raspolagala sa, prema pretjeranim procjenama, 150 tisuća vojnika. Neki drugi izvori navode 70-100 tisuća vojnika. Na turskoj strani borio se veći broj tatarskih konjanika, koji se na otvorenom bojnom polju ipak ne bi mogli suprotstaviti snazi mađarske i austrijske konjice. Od silne vojske samo je nekih 35 tisuća vojnika, uglavnom pješadije stajalo nasuprot kršćanske vojske, jer se većina već prebacila na lijevu obalu rijeke Tise, gdje se već nalazio glavni tabor pod zapovjedništvom samog Mustafe II. Tursku konjicu vodio je turski vazal Imre Thököly.

Hrabrim i učinkovitim jurišima konjice i pješaštva, a prvenstveno topništvom, princ Eugen Savojski nanio je strahoviti poraz sultanu koji se jedva spasio bijegom u Temišvar, dok je vojska bila prisiljena preplivavati Tisu.

Veličanstvenost pobjede još se više vidi kroz brojke. Kršćanska vojske pretrpjela je zapanjujuće male gubitke od ukupno 699 poginula i 1934 ranjenika. S druge strane, na bojnom polju palo je više bosanskih i anatolskih paša, janjičarskih aga i visokih oficira. Ratni plijen je također bio impresivan: 160 topova, 10 tisuća natovarenih bojnih kola, više desetaka tisuća goveda, veliki broj zastava, municije, hrane...Osim toga, u sultanovoj ratnoj kasi nađene su i takve dragocjenosti kao što su pečat, sablja i velika količina srebrnine.

Nakon toga je vojska princa Eugena Savojskog krenula osloboditi sva naselja pod turskom vlašću, pa tako i Bilje.

Redoslijed performansa:
Čitanje 1. Povijesnog okvira
14.00-14.30 sati - Na mostu dvorca vojnici i civili vrše svoje svakodnevne poslove.
Vještom varkom Turci iznenađuju branitelje mosta i zauzimaju most i cijelo selo Bilje.
Nakon osiguravanja teritorija, stiže Malkoč beg sa svitom Beg nameće plaćanje nameta i tlači raju (otimanjem djece, žena i muškaraca uz iznuđivanje otkupnine)
Kako bi pridobio raju, beg organizira viteške igre koje veličaju turska osvajanja i sprema ljude za daljnja ratovanja
14.30-15.30 sati - Viteški sedmoboj, turski šator uz prikaz života u to doba, janjičarska škola mačevanja, jahanje

Čitanje 2. Povijesnog okvira
15.30-16.00 sasti - Princ Eugen Savojski nakon bitke kod Sente, stiže pod zidine biljskog dvorca kako bi oslobodio narod iz turskog zatočeništva Poziva Turke da predaju dvorac. 10 godina stariji Malkoč beg odbija Prvaci turske i kršćanske vojske se mačuju, Turčin gubi Topovskom kanonadom otpočinje opsada dvorca. Odlučujućim jurišom kršćani zauzimaju most. Turci se povlače u dvorac. Kršćani eksplozivom ruše kapiju i zauzimaju dvorac. Kršćanska vojska proslavlja pobjedu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: