Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kineska tvrtka SHS Aviation zainteresirana za ulaganja u Zračnu luku Osijek

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.08.2018. 20:07 
Naslov:  Kineska tvrtka SHS Aviation zainteresirana za ulaganja u Zračnu luku Osijek
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

O mogućnostima poslovne suradnje i ulaganjima u Zračnu luku Osijek sastanak u Gradskoj upravi okupio predstavnike Grada, Županije i čelnike tvrtke SHS Aviation d.o.o., koja upravlja zračnom lukom u slovenskom gradu Mariboru, gradu - prijatelju Osijeka od 1995. godine.

Nakon razgovora, direktor Davor Forgić najavio je kako će potencijalni ulagači razgledati Zračnu luku Osijek, a onda će nastaviti dalje razgovarati i možda pregovarati. Inače, Zračna Luka Osijek u većinskom je vlasništvu države, koja ima udio od 55 posto, udio Grada Osijeka je 25 posto, a Osječko-baranjske županije 20 posto.



Dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako je inicijativa za sastanak došla preko Grada Maribora, u kojemu te kineske tvrtke vode poslovanje zračne luke, a Osijek je zadnjih godina intenzivirao suradnju s gradom-prijateljem Mariborom u raznim segmentima.

"S obzirom na to da je za Osijek i za cijelu regiju zračna luka iznimno važna, prihvatili smo sastanak s potencijalnim ulagačima. Ako nakon ovog sastanka i obilaska zračne luke pokažu interes za daljnje razgovore, u to ćemo uključiti i hrvatsku Vladu, jer je država većinski vlasnik zračne luke", rekao je Piližota.

Dodao je kako Gradska uprava smatra kako je Osijek zbog svog geostrateškog položaja zanimljiv investitorima jer se u krugu od 250 kilometara nalaze četiri glavna grada - Zagreb, Budimpešta, Beograd i Sarajevo, a Zračna luka ima velik potencijal u cargo prometu.

Na pitanje novinara koji model ulaganja bi za Osijek bio najpovoljniji, odgovorio je da je to koncesija, dodavši kako je o tome još prerano govoriti s obzirom na to da je održan tek prvi sastanak s potencijalnim ulagačima.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak izvijestila je kako je Osječko-baranjska županija ove godine izdvojila 800 tisuća kuna za potporu rada osječke zračne luke, a u dogovoru s Vladom predložila da se u sljedeći razvojni sporazum uvrsti ulaganje u zračnu luku, konkretno u obnovu putničkog terminala.

Potrebni su nam ulagači koji bi mogli surađivati sa zračnom lukom u dovođenju putnika i oživjeti cargo promet koji trenutno nije u funkciji, zaključila je Tramišak.
Direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić pojasnio je kako država investitorima nudi nekoliko modela ulaganja: koncesiju, javno-privatno partnerstvo, dokapitalizaciju ili otkup dijela vlasništva.

"Vidjet ćemo koji će model biti odabran. Važno je da iskoristimo povoljan geostrateški položaj i povežemo zračnu luku sa željeznicom, cestama i plovnim putevima i postanemo prava cargo zračna luka", rekao je Forgić.





Tekst: Marija Petrinović/HINA/Radio Osijek
Foto: Osijek031.com, Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
osk
Offline
Avatar

Ukupno postova: 71
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.08.2018. 21:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Maribor ima ravno 0 letova u putničkom prometu, odlično upravljaju očito

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: