Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svečano obilježen u Osijeku [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.08.2018. 12:03 
Naslov:  [VIDEO] Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svečano obilježen u Osijeku [2018.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Cjelodnevni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počeo je ujutro u Osijeku polaganjem vijenaca na Krunskoj utvrdi, a nastavljen je kulturno- sportskim programom na prostoru osječke streljane Pampas.

Osječki branitelji se s ponosom sjećaju Domovinskog rata te ističu kako je cijela Hrvatska na svoj način sudjelovala u veličanstvenoj akciji Oluja. Objedinjeni u akciji Feniks, tijekom akcije Oluja, hrvatski vojnici, tadašnjeg Zbornog područja Osijek, imali su obrambenu zadaću. Gotovo 70 tisuća pripadnika Hrvatske vojske bilo je spremno braniti hrvatski teritorij od tadašnje jugo-vojske. Topničko raketne bitnice, postavljene za obranu, bile su spremne primiti zapovijed i za oslobađanje Slavonije i Baranje.



"Kao netko tko je bio u progonstvu, želio sam da se vojno oslobodi naš dio Hrvatske, no mudrom politikom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, sačuvali smo brojne živote i mirnom reintegracijom vratili okupirana područja." - rekao je osječko - baranjski župan, Ivan Anušić, sudionik akcije Bljesak i tadašnji pripadnik specijalne policije.

Prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman, tražio je od nas u Slavoniji savršeni mir kako bi se provela akcija Oluja, ali i najviši stupanj spremnosti ako nešto pođe po zlu ističe Filip Aračić umirovljeni brigadir Hrvatske vojske:

"Svaki je zapovjednik u sefu imao precizne upute ako dođe do ugroze naših položaja ili bilo kakvih pokreta jugo vojske iz Vojvodine i Srijema gdje su bili raspoređeni. Imao sam tu privilegiji da sam u trenutku početka akcije znao da je krenulo. Sve se brzo pročulo i znali smo da ćemo pobijediti. Nismo jedino znali hoće li to imati posljedice po Slavoniju, no i za to smo bili u potpunosti spremni!"

Zdravko Nalio predsjednik osječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ističe kako je nakon dugo vremena ponovo časno biti hrvatski branitelj

"Osporavali su nas, bili smo smetnja, no sada smo najbliže nekom poštenom odnosu prema nama koji smo tih dana branili Hrvatsku."

Program se nastavio u večernjim satima kod Zdenca uz koncert Igora Delača i Aura banda. Večer je bila prigodno završena uz bakljadu na pješačkom mostu te bogatim vatrometom.















Tekst: Željko Kovačević/Radio Osijek, Osijek031.com
Foto: Radio Osijek, Marko Torić
Video: Osijek031.com


Najava: Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja [2018.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: