Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ministar zdravstva inzistira na 100-postotnom povećanju trošarina na cigarete i alkohol

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.08.2018. 10:12 
Naslov:  Ministar zdravstva inzistira na 100-postotnom povećanju trošarina na cigarete i alkohol
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za one koji nisu dobro čuli ili možda razumjeli što je prvotno htio reći, ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je ponovio da inzistira najmanje na stopostotnom porastu trošarina na cigarete i alkohol obrazloživši kako je to jedina učinkovita mjera za sprječavanje tih oblika ovisnosti.

Ministar tvrdi kako stopostotno povećanje cijena cigareta i alkoholnih pića smanjuje za 60% ulazak djece u svijet pušenja i alkohola.

Oponenata ovom prijedlogu dodatnog oporezivanja duhanskih i alkoholnih proizvoda ima mnogo, a razlozi su opasnost od rasta sive ekonomije i smanjenje broja radnih mjesta, na što je Kujundžić odgovorio da svaka mjera ima i svoje štetne strane, ali su one puno manje u usporedbi sa spašavanjem života djece.

Ministar je uvjeren da će za svoju inicijativu dobiti podršku od koalicije i premijera, jer je to u interesu cijele društvene zajednice. A podršku dobiva s raznih strana: Hrvatska gospodarska komora tvrdi u priopćenju kako oporezivanje duhanskih proizvoda u pravilu ima veće efekte na smanjenje broja pušača u mlađim dobnim skupinama i u nižim dohodovnim grupama. Navode i rezultate nedavnih američkih istraživanja prema kojima 10%-tni rast cijene cigareta smanjuje broj maloljetnih pušača 5-15% te broj odraslih pušača 3-7%.

Činjenica je da 33% stanovništva Hrvatske puši te da su cigarete kod nas u usporedbi s drugim zemljama poput Irske ili Njemačke mnogo jeftinije. Stručnjaci upozoravaju kako je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretne mjere, pri čemu povećanje cijene cigarete i alkohola mora pratiti i zabrana pušenja na javnim mjestima.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.08.2018. 22:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministar koji očito nije u stanju učiniti ama baš ništa u racionalizaciji zdravstvenog sustava, tj. da smanji troškove istog, sad se okrenuo u drugom pravcu, jednako plodonosnom, tj. da poveća prihode za zdravstveni sustav. Niti sam pušač niti alkoholičar, ali mi se nekako čini da ovo što ministar predlaže neće dovesti do željenog rezultata. Ministar je sastavni dio klijentelističke vlasti te mu je glavni cilj isti kao i te vlasti: samoodržanje. Sve ostalo je predstava.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: