Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vrkić: nadležna ministarstva odbila pomoći Osijeku u borbi protiv komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.07.2018. 9:30 
Naslov:  Vrkić: nadležna ministarstva odbila pomoći Osijeku u borbi protiv komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, broj komaraca u gradu na Dravi značajno se smanjio, odnosno gotovo ih niti nema.

Prema posljednjim mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavljenima 24. srpnja, stanje u Osijeku je vrlo dobro. Mjerenjem pomoću CDC klopki na ukupno 11 postaja, najveća brojnost odraslih jedinki komaraca zabilježena je u zelenom pojasu kod Đavolje grede – 316 jedinki. Metoda čovjek-aspirator pokazala je da ih najviše ima u Sarvašu gdje je zabilježeno 12 sletova u 15 minuta, što je ipak daleko manje od brojki iz svibnja ili lipnja koje su bile i do 10 ili 15 puta veće.

Najvažniji razlog za to je nizak vodostaj Drave koji je kod Osijeka u opadanju i jutros je iznosio svega -94 cm. Česta kišna razdoblja kojima smo izloženi proteklih tjedana nisu dovela do značajnijeg rasta Drave, kao ni do porasta razine voda u zelenom pojasu oko Osijeka, odakle dolazi najveći dio komaraca. Na područjima neposredno uz Osijek teren je u većem dijelu suh, tako da nema velikih legla komaraca.

U Zavodu za javno zdravstvo uslijed niskog vodostaja Drave ne očekuju velika legla ličinki komaraca u neposrednoj blizini naselja, pa stoga u ovom trenutku nema niti potrebe za tretiranjem.

Tim povodom gradonačelnik Ivica Vrkić dao je izjavu za HRT u kojoj je istaknuo velike napore koje je grad poduzeo kako bi se suzbila najezda komaraca, a zatim je pomogla i priroda tako da je Osijek u ovom trenutku bez komaraca.

Vrkić je podsjetio kako je gradska uprava, zajedno s Osječko-baranjskom županijom, poslala molbu Vladi da im pomogne u borbi protiv komaraca, no nadležna ministarstva su ih odbila. Vrkić vjeruje kako to ipak nije konačan odgovor te da će država sudjelovati u pripremama za sljedeću sezonu kada će grad, županija i država zajedno pokušati iznaći novac kako bi se riješio problem komaraca u Kopačkom ritu i cijelom zelenom pojasu na lijevoj obali Drave što će u velikoj mjeri olakšati borbu protiv komaraca u Osijeku.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 31.07.2018. 10:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sit gladnome ne vjeruje, kaže stara poslovica. One koje ne grizu nije briga za komarce.
Eto vidiš, ti komarci, kako mali stvorovi, a kakve probleme prave.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: