Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Struka umiruje građane: posječena stabla u Sakuntala parku će se obnoviti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65441
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.07.2018. 13:24 
Naslov:  Struka umiruje građane: posječena stabla u Sakuntala parku će se obnoviti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije nekoliko tjedana započeo je veliki projekt obnove osječkog secesijskog Sakuntala parka u samom središtu grada.

Ono što je uznemirilo građane Osijeka je činjenica da je posječen velik broj stabala koja su parku pružala hladovinu tijekom sparnih ljetnih dana, ali su mu davala i prepoznatljivost. Ogorčenost građana navela je i gradsku upravu da pojasni zbog čega je do sječe stabala moralo doći.

Tako je u emisiji „Za bolji OsijekOsječke televizije voditeljica Upravog odjela za projekte EU Nataša Bošnjak pojasnila kako se ruše isključivo stabla prema tri kriterija: opasna stabla, gusto sađena stabla i neprimjerena sadnja (pogrešne vrste, npr. platane ili pogrešna lokacija poput lipa široke krošnje koje se nadvija nad tramvajske žice). Opasna su stabla ona koja nisu zdrava, koja su suha i stara drveća te u slučaju jače oluje predstavljaju opasnost za građane.

U suradnji sa stručnjacima (projektant, konzervatori, gradsko povjerenstvo za hortikulturu, Unikom...) došlo se do zaključka da se jedan dio stabala mora srušiti jer su posađena neplanski i iznad podzemnih instalacija (HEP toplinarstvo i HEP) što je također opasno.

Projektom je predviđeno uklanjanje 31 stabla (15 u parku i 16 u drvoredima) i sadnja 23 nova stabla (8 u parku i 15 u drvoredima). Tako se, primjerice, ruši cijeli drvored kod parkirališta ispred kina Urania, ali će se posaditi novi s jednim stablom više. Drvored će se obnoviti ali ne s mladicama već sa stablima od desetak godina te neće trebati puno vremena da počne pružati hlad.

Ipak, nisu sva stabla posječena. Ostali su koprivići, sva stabla tise te Judino drvo (judić), a ona koja su srušena zamijenit će se novim drvećima (lipe, ukrasne trešnje) i cvjetnjacima.

Podsjetimo, obnova Sakuntala parka dio je projekta S.O.S. – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica koji se financira iz INTEREG-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije. Projekt je vrijedan 2,48 milijuna kuna, od čega će najveći dio financirati EU, a manji dio Grad iz svoga proračuna. Planirano je da traje 150 dana, odnosno do prosinca ove godine.

Sam Sakuntala park je veličine 4.500 m2, no u Gradu su se odlučili u sklopu obnove urediti i parkirališna mjesta kod kina Urania, napraviti biciklističku stazu te urediti sve podzemne instalacije i kompletnu infrastrukturu, pa će tako radovi na parku obuhvatiti prostor od gotovo 6.000 „kvadrata“, uključujući radove na vrtnom paviljonu (sjenici), na obodnim komunikacijama, na rekonstrukciji parkirališta (14 parkirnih mjesta), na elektrotehničkim instalacijama (18 novih stupova javne rasvjete s LED svjetlima), na krajobraznom uređenju (novo drveće, nove klupe...), na navodnjavanju te radove na potpornom zidu na sjevernoj strani parka.

Također, u sklopu projekta skida se asfalt, a stavlja se stabilajzer poput onog ispred Muzeja okusa, dok će se sfinge ispred kina Urania izmjestiti na jug, bliže Kapucinskoj ulici.

Iz Grada mole građane za razumijevanje dok traju radovi jer park je bio devastiran i obnova je bila neophodna, a po završetku radova vratit će mu se sjaj koji je imao u vrijeme secesije i bit će ponovo mjesto za okupljanje Osječana ali i nova turistička atrakcija.







Tekst: Osijek031.com

Pročitajte i..
[FOTO] Pogledajte kako će nakon obnove izgledati osječki Sakuntala park

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sweex
Offline
Ukupno postova: 18
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.07.2018. 21:02 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad se uređuje, a rezultati katastrofalni. Ne prati se secesijski niz, radovi se izvode loše i stihijski. Nema tu struke ni promišljanja. Što bi rekli na ovo Viktor Axmann i Ivan Domes ?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: