Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trg Ante Starčevića: Umjetnička akcija prikupljanja cipela "Hodali su, Hodat će"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.07.2018. 8:21 
Naslov:  Trg Ante Starčevića: Umjetnička akcija prikupljanja cipela "Hodali su, Hodat će"
Od 21.07.2018. 9:00 do 22.07.2018. 8:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U subotu 14. srpnja u Osijeku je započela umjetnička akcija prikupljanja cipela pod nazivom Hodali su, Hodat će autorice Ene Janković, koja će se odvijati tijekom srpnja i kolovoza ove godine. Akcijom prikupljanja cipela kao simbola mobilnosti (svojevoljne, ali nerijetko i prisilne), mlada osječka umjetnica upućuje na promišljanje iskustava građana vezanih uz negativan migracijski trend koji je u Hrvatskoj, a napose Slavoniji, uzeo maha u posljednjim godinama. Kako je u svojem pozivu građanima istaknula sama umjetnica:

"Cipele. One nose svoju priču. Gazili smo vodu, vatru, blato, kamen. Gazili vrijeme. Noga pamti. Cipela bilježi. Toplo pozivam sve građanke i građane grada Osijeka na sudjelovanje.

Cipele koje ćete donijeti mogu pripadati starima i mladima, studentima i umirovljenicima, radnicima i radnicama ili kućanicama, službenicima, umjetnicima, sportašima, znanstvenicima, školarcima... Svima onima koji su napustili ili napustile Osijek, ili se pak vratili. Cipele koje će biti arhivirane i memorirane, a priče koje ćete sa mnom podijeliti pažljivo zapisane.
"

Svi su, dakle, pozvani da sudjeluju i zajedno s autoricom ispričaju priču o fenomenu koji je u dnevnopolitičkim izvještajima rijetko predstavljen iz insajderske perspektive. Svoje, ili cipele prijatelja i članova obitelji koji imaju iskustvo migracije građani mogu predati umjetnici tijekom srpnja i kolovoza, svake subote i nedjelje od 9 do 12 sati na trgu Ante Starčevića u Osijeku. Prikupljene cipele će biti umjetnički obrađene te, zajedno s zabilježenim pričama i stavovima građana, postati dijelom umjetničke instalacije koja će u javnom prostoru Osijeka biti izložena tijekom rujna i listopada 2018. godine.

Intervencija je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa
umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Lokalni partner je Muzej likovnih umjetnosti Osijek. Umjetničko vodstvo potpisuje Kristina Leko, a kustosko-produkcijski tim čine kustosica MLU Valentina Radoš i Jozefina Ćurković, stručna suradnica Otvorenog likovnog pogona. Projekt podržavaju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, Grad Osijek - Odjel za kulturu. Sve pojedinosti i redovite izvještaje o tijeku projekta dostupne su na Facebook stranici Umjetnički pojmovnik javnog prostora te web stranicama OLP-a.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: