Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Za projekt "Savjetovanje potrošača u 2018." osigurano 20.000 kuna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65689
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.07.2018. 11:47 
Naslov:  Za projekt "Savjetovanje potrošača u 2018." osigurano 20.000 kuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana „Potrošački forum“ svakodnevno zaprima povratne informacije potrošača da su im uspjeli pomoći u rješavanju njihovih sporova i vratiti im veće ili manje novčane iznose natrag u novčanik. Građane pritom oduševljava što je pravno savjetovanje besplatno, a osobitu nevjericu stvara im činjenica da se spor uistinu može za njih pozitivno riješiti i da zakon nije tek mrtvo slovo na papiru. O savjetovanju potrošača u 2018., ostalim projektima koje provode, te suradnji s Gradom Osijekom, govori pravna savjetnica u Savjetovalištu, Dunja Mak.

Udruzi za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana „Potrošački forum“ u 2018. je godini za projekt „Savjetovanje potrošača u 2018.“ osigurano 20.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?
Radi se o projektu koji se provodio na području Grada Osijeka u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2018., a sastojao se u tome da stručnjaci zaposleni u Udruzi „Potrošački forum“ pružaju besplatne pravne savjete građanima u svim područjima u kojima se na tržištu pojavljuju kao potrošači – fizičke osobe koje djeluju izvan svoje poslovne djelatnosti.

Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?
Budući da se navedena novčana sredstva odnose na prvu polovicu 2018. godine, zadovoljni smo odobrenim iznosom. Iznos služi za pokriće troškova rada Savjetovališta i rada profesionalnih savjetnika koji građanima pružaju besplatne pravne savjete svakim radnim danom u punom radnom vremenu.

Koji su drugi izvori prihoda Potrošačkog foruma?
Drugi izvor prihoda Udruge „Potrošački forum“ financijska su sredstva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za provođenje projekta „Savjetovanje potrošača u 2018. godini“, kao i sredstva Ministarstva financija koje od 1. srpnja ove godine u Savjetovalištu financira rad savjetnika specijaliziranog za područje financija. Pritom moram naglasiti da je Udruga u svom radu posve neovisna o trgovcima i političkim strankama te ju oni ne financiraju.

Koliko članova broji „Potrošački forum“? Tko vam se sve može pridružiti?
U Udruzi „Potrošački forum“ trenutno su zaposlene tri profesionalne savjetnice, a sama Udruga inače ima svoje članstvo kojem se može dobrovoljno pridružiti svaki građanin, uz simboličan iznos godišnje članarine od 30,00 kuna. No, besplatan pravni savjet mogu uredno dobiti svi građani pa i oni koji nisu naši članovi.

Pripremate li još koji projekt osim gore navedenoga? Koji?
Osim gore navedenog, trenutno je u provedbi projekt „Savjetovanje potrošača u 2018. godini“ koji financiraju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo financija. Naime, osječko Savjetovalište za potrošače prema predmetnom ugovoru službeno je nadležno za tri županije (Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku), no u praksi nam se javljaju potrošači i iz svih ostalih županija pa tako godišnje brojimo preko šest tisuća riješenih potrošačkih sporova!

Osim projekata koji se odnose na svakodnevno pravno savjetovanje potrošača, Udruga „Potrošački forum“ ove je godine provodila i projekt u suradnji s Općinom Čepin pa je tako u dvije čepinske osnovne škole održala po pet interaktivnih radionica namijenjenih učenicima i učiteljima gdje ih je educirala o njihovim potrošačkim pravima i obvezama.

Također intenzivno surađujemo i sa svim lokalnim i nacionalnim medijima, nastojeći i na taj način doprijeti do što većeg broja građana, informirati ih o svim novostima u iz svijeta zaštite potrošača koji je vrlo šarolik i dinamičan, prenijeti im svoje znanje i pomoći im da ostvare svoja prava.


Pomaže li grad Osijek vaše udruge i na kakve druge načine? Koje?
Osim sufinanciranja koje je postojalo i ranije, Grad Osijek Udruzi „Potrošački forum“ već godinama ustupa uredski prostor u Ulici Hrvatske Republike 19b na besplatno korištenje.

Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?
Iznimno smo zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom koji ima sluha za svoje građane i njihovu potrebu za ovom vrstom besplatnog pravnog savjetovanja. Grad je, vjerujem, prepoznao da naše pravno savjetovanje ima dalek odjek među potrošačima te da polučuje konkretne i za njih pozitivne rezultate, što je u konačnici najvažnije.

Katkad je u pitanju nekoliko stotina kuna, a katkad nekoliko desetaka tisuća kuna, no mnogi od njih nalaze se u nezavidnim financijskim situacijama pa im zapravo svaka kuna mnogo znači i vraća im vjeru da u ovom društvu uistinu postoji služba koja radi pošteno, učinkovito i u njihovom najboljem interesu – s „opipljivim“ rezultatima.

Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?
Naravno da bi se svaki građanin trebao interesirati za zakonito i pravedno funkcioniranje jedinice lokalne samouprave u kojoj živi pa tako i za transparentnost njezinog proračuna.






Tekst i foto: Cistracun.net

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: