Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ni poslijepodnevna kiša nije spriječila otvorenje treće po redu Filmske runde

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.05.2018. 10:33 
Naslov:  Ni poslijepodnevna kiša nije spriječila otvorenje treće po redu Filmske runde
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izložbom radova sadašnjih i bivših studenata Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu pod nazivom "Na rubu fotografije" u osječkoj Galeriji Kazamat otvorena je treća po redu revija hrvatskih kratkih filmova Filmska RUNDA. Posjetitelji su prvi dan RUNDE imali priliku pogledati broje filmske premijerne naslove, a organizatorice su izrazile zadovoljstvo što je RUNDA postala platforma na kojoj osječki autori mogu plasirati svoje filmske uratke te razmijeniti ideje i iskustva iz svojih filmskih produkcija. U ime Društva hrvatskih filmskih redatelja redateljica Katarina Zrinka Matijević zaželjela je puno uspjeha u daljnjem radu, a organizatorica Dalija Dozet pojasnila je koji je ovogodišnji fokus Filmske RUNDE.

Osim već tradicionalnih blokova sa kratkim nagrađivanim filmovima nastalima u profesionalnoj i studentskoj produkciji te predstavljanjem njihovih autora, ove godine donosimo i zanimljivu perspektivu iz FOKUS profesije – snimanja.“



Dva naslova iz Premijerne RUNDE, film „Instar“ redatelja Edgara Njarija te film „Tragovi“ Tonija Baloga, publika je dočekala s oduševljenjem, a autori su nakon projekcija odgovarali na pitanja o procesu rada na svojim filmovima. Nakon premijere na RUNDI, autori su izrazili želju da filmovi dalje putuju na druge revije i festivale u Hrvatskoj, ali i šire.

Premijeru je dočekao i spot za pjesmu „HŽ“ poznatog osječkog repera Kandžije koji je nastao na Radionici spota koju su vodili direktor fotografije Filip Tot i montažerka Maida Srabović.

Drugi dan revije kreće s PANELOM u kojemu će o procesu rada na filmu iz snimateljske perspektive, o uvjetima i mogućnostima snimanja i produkcije kratkih filmova u Osijeku govoriti osječki filmaši.



Prvi put u Osijeku predstavljaju se i četiri izvrsna filma koja su snimili osječki autori i direktori fotografije različitih generacija u profesionalnim produkcijama. Tu se nalazi film 'Marija', u kojemu je direktor fotografije Luka Matić, a režiju potpisuje Juraj Primorac, 'Sve bih ostavio ovdje' osječkog autora Ivana Faktora, 'Siguran let' redatelja Alda Tardozzija, u kojemu je direktor fotografije Filip Tot te 'Iza lica zrcala' redateljice Katarine Zrinke Matijević u kojemu je direktor fotografije Vjeran Hrpka. Vjeran Hrpka je za svoj rad dobio i prestižnu snimateljsku nagradu Nikola Tanhofer na Pula Film Festivalu.



U Festivalskoj RUNDI prikazuju se nagrađivani filmovi 'Oni sami dolaze i odlaze' Borisa Poljaka, 'Manivald' Chintisa Lundgrena, 'Skoro ništa – i dalje noć' Davora Sanvincentija te 'Tanja' Jasne Nanut. Za plesni dio zadužen je DJ MAX.

U nedjelju, u 11 sati u Galeriji Kazamat vrti se Dječja runda na kojoj se predstavljaju zaigrani filmovi najrazličitijih formi i tema koje su osmislili i snimili polaznici dječjih filmskih radionica FROOOM! u Zagrebu, Koprivnici, Sinju, Prelogu, Rijeci, a nadamo se jednoga dana i u Osijeku.

Filmska RUNDA traje do 27. svibnja 2018., a ulaz na sva događanja je besplatan.





Tekst: Ines Jokoš
Foto: Kristina Alilović



Uz tradicionalnu rakiju dobrodošlice i kokice tijekom projekcija, otvoreno je treće po redu izdanje Filmske runde, revije hrvatskih kratkometražnih filmova, nastale u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go.

Poslijepodnevni pljusak i kiša koja je stalno prijetila uzrokovali su 45-minutno kašnjenje programa, ali nisu spriječili hrabru organizatorsku ekipu, kao ni posjetitelje i ljubitelje kratkometražnih filmova da gotovo ispune dvorište Kazamata u osječkoj Tvrđi.



Nakon kratkog uvodnog obraćanja organizatorica Filmske runde, gledatelji su mogli uživati u četiri filma studentica umjetničkih akademija: 'Precijenjena dramaturgija' Sunčice Ane Veldić, 'Stranac u mojoj sobi' Petre Balekić, 'Institucija' Kristine Marić te 'Marica' Judite Gamulin.

Potom su u sklopu Premijerne runde prikazana dva premijerna filma osječkih autora: eksperimentalni film Edgara Njarija „Instar“ te eksperimentalni film „Tragovi“ Tonija Baloga. Autori oba filma nakon projekcije su odgovarali na brojna pitanja iz publike pojašnjavajući kako je tekao proces snimanja.



Za sam kraj gledatelji su dobili i jedno posebno iznenađenje: Obzirom da je ove godine Filmska runda u fokus stavila profesiju snimanja, pod vodstvom direktora fotografije Filipa Tota i montažerke Maide Srabović održana je radionica snimanja glazbenog spota za početnike koji su imali priliku naučiti osnove snimanja i montaže te su snimili spot za pjesmu „“ Kandžije i Toxxare koji je premijerno prikazan sinoć.

Za zabavni dio programa do kasno u noć bio je zadužen DJ Pips, a posjetitelji su mogli uzeti i maske Kandžije i Toxxare te na jednu noć plesati kao zvijezde domaće hip hop scene.



Program treće Filmske runde nastavlja se večeras panel diskusijom, Fokus rundom s četiri filma osječkih autora, Festivalskom rundom s nekoliko nagrađivanih filmova te zabavom uz DJ Maxa, dok je nedjelja razervirana za najmlađe ljubitelje sedme umjetnosti koji će, u suradnji s Bacačima Sjenki, gledati filmove koje su osmislili i snimili polaznici dječjih filmskih radionica FROOOM! u Zagrebu, Koprivnici, Sinju, Prelogu i Rijeci.









Tekst i foto: Osijek031.com

Najava: Filmska runda festival Osijek 2018.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: