Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] 25. svibnja - Međunarodni dan nestale djece

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.05.2018. 10:36 
Naslov:  [VIDEO] 25. svibnja - Međunarodni dan nestale djece
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine svakog 25. svibnja čime se senzibilizira javnost o problemu ali i podiže svijest građana po pitanju ovog fenomena.

Prema Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba nestali.hr, u Republici Hrvatskoj u trenutku pisanja ovog teksta evidentirano je 50 nestale djece. Kategoriju nestale djece čine: djeca u bijegu iz obiteljskog doma, djeca u bijegu iz ustanove socijalne skrbi, djeca oteta od strane roditelja, djeca oteta od strane treće osobe, nestalo dijete bez pratnje te izgubljeno, ozlijeđeno ili pod drugim okolnostima nestalo djete. Istraživanje koje je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu proveo otkrilo je zabrinjavajuću činjenicu da većina djece, koja bježe, nije svjesna ozbiljnih opasnosti koje im se mogu dogoditi dok su u bijegu.

Djeca i mladi najčešće bježe iz obiteljskog doma ili ustanove socijalne skrbi kada nisu zadovoljene neke njihove temeljne potrebe, kada odrastaju u nedovoljno podržavajućoj okolini, kada su obiteljski odnosi iznimno narušeni ili ponekad jednostavno bježe radi zabave i uzbuđenja. Zabrinjavajući su podaci da većina njih smatra da im se ne može ništa loše dogoditi dok su u bijegu i navode da su njihove priče imale „sretan kraj“. Nažalost statistike pokazuju da su djeca i mladi u bjegu izložena riziku od toga da postanu žrtve ili počinitelji kaznenih djela, da budu iskorištavana od strane drugih osoba za različita kaznena djeca i da njihov život može biti ozbiljno ugrožen.“ Komentira Kristina Krulić Kuzman dopredsjednica Centra.

Unutar zemalja Europske unije svake dvije minute nestane jedno dijete a svake godine, 250 tisuća djece. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova tijekom 2017. godine iz roditeljskog doma udaljilo se 398 djece, a iz odgojnih ustanova 1518. Tijekom 2017. Nacionalni pozivni centar za nestalu djecu zaprimio je 66 telefonskih poziva te šest dojava informacija putem internetske ili Facebook stranice ili e-maila Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Prema podacima europske mreže za nestalu djecu (Missing Children Europe) kojeg je Centar član: - 19% nestale djece suočava se s nekim oblikom zlostavljanja i eksploatacije, • Od ukupnog broja nestanka čak 23,2% činile su roditeljske otmice djece, • Slučajevi u kojima su djeca izgubljena, ozlijeđena ili na drugi način nestala, porasla su u odnosu na prošlu godinu, čineći 14,3% slučajeva, - 1 od 6 slučajeva nestale djece bilo je prekogranične prirode koje pokazuje važnost prekogranične suradnje između nacionalnih tijela, telefonskih linija, službe za provedbu zakona i drugih tijela za zaštitu djece.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je 2013. godine pokrenuo 116 000 Nacionalni telefonski broj za nestalu djecu. Navedena telefonska linija je dostupna 24 sata dnevno, a dostupna je djeci, mladima, roditeljima i drugim građanima. Telefonska linija 116 000 pokrenuta je s ciljem pružanja pravovremene pomoći i podrške djeci, mladima i roditeljima u slučaju nestanka djeteta, ali i s ciljem pružanja direktne pomoći i podrške djeci, mladima i roditeljima odnosno prevencije bjegova djece i mladih.

Od 2013. godine do danas Centar je primio preko 150 poziva putem 116 000 broja za nestalu djecu, u vezi sa različitim vrstama nestanka djece. Tokom 2017. godine putem ovog broja primili smo ukupno 76 kontakta usmjerenih Pozivnom centru za nestalu djecu 116000 od čega je 66 telefonskih poziva putem 116000 linije (savjetodavni rad s roditeljima ili skrbnicima, informativni razgovori, prijava informacija te pozivi nevezani za nestanke), 4 slučaja kada su djeca i članovi njihove obitelji radi bijega od kuće uključena u Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj te 6 dojava informacija putem internetske ili Facebook stranice Nestala djeca, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ili e-maila. U četiri slučaja smo zaprimljene informacije, koje bi mogle biti korisne pri pronalasku nestale djece ili sprečavanju daljnjeg nasilja, proslijedili Ministarstvu unutarnjih poslova.

Iako Centar od 2013. godine provodi niz projekata koji su usmjereni na problematiku nestale djece, važno je napomenuti da od 2016. godine provodi projekt „116 000 Hotline for Missing Children Croatia“ u partnerstvu s Edukacijsko – rehabilitacijskim fakultetom, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti i u suradnji s Pravnim fakultetom Osijek i Domom za odgoj djece i mladeži Osijek. Projekt je sufinanciran od strane Europske Komisije i u okviru istog su provedene brojne edukativne i promotivne aktivnosti: provedeno je istraživanje o vidljivosti 116 000 brojeva u RH, organiziran je okrugli stol za stručnjake u Zagrebu koji se bavio problematikom nacionalnog registra za nestalu djecu, organiziran je niz edukacija i seminara za stručne suradnike između ostalog i trening za trenere usmjeren na prevenciju nasilja nad djecom i mladima, izrađeni su brojni promotivni materijali te je formirana Radna skupina za Izradu prijedloga protokola o postupanju u slučaju nestanka djeteta.

Besplatna telefonska linija 116000 dostupna je 24 sata dnevno, svaki dan. Putem ove usluge zaprimaju se prijave i informacije o nestanku djeteta te proslijeđuju policiji i nadležnim institucijama, ostvaruje se suradnja sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim organizacijama i institucijama s ciljem što bržeg pronalaska nestale osobe te se pruža besplatna emocionalna, psihološka, socijalna, pravna i administrativna pomoć i podrška nestalom djetetu i njegovoj obitelji.

Što učiniti u slučaju nestanka djeteta, savjetuje predsjednik Centra Tomislav Ramljak: „Nestanak djeteta treba odmah prijaviti, ili na 116 000 ili policiji na broj 192. Potrebno je pronaći što noviju fotografiju djeteta, navesti sve podatke koje znate o prijateljima djeteta, mjestima na kojima se najčešće nalazi ili koja su mu najdraža, a prilikom prijave nestanka trebalo bi dati pristupne podatke društvenih profila djeteta koje koristi na internetu, jer posljednjih godina velik broj djece ostvaruje kontakte s nepoznatim osobama na ovaj način."

Podsjećamo kako „Child Alert“ sustav, mehanizam za alarmiranje javnosti u slučaju otmice djeteta, koji dokazano spašava živote, još ne postoji u Hrvatskoj te se Centar za nestalu i zlostavljanu djecu zalaže za uvođenjem takvog sustava.

Ukoliko je vaše dijete nestalo
- Obavijestite policiju na broj telefona 192 ili Centar za nestalu i zlostavljanu djecu na besplatan broj telefona 116 000
- Ustupite bitne informacije na kojima je dijete posljednji put viđeno – datum, mjesto, lokacija
- Utvrdite imena i opise prijatelja i osoba s kojima je dijete posljednji put viđeno
- Pokušajte se sjetiti, analizirajte i recite policiji ili djelatniku Centra ako postoje neke promjene u ponašanju Vašeg djeteta
- Razgovarajte s djetetovim prijateljima ili kolegama jesu li bili u kontaktu s Vašim djetetom od kada je dijete nestalo
- Zajedno s policijom ili djelatnikom Centra razmotrite opciju alarmiranja medija i javnost

Ne znate gdje je Vaše dijete?
- Pokušajte stupiti u kontakt s djetetom direktno na mobilni telefon ili putem društvenih mreža
- Obavijestite policiju osobnim dolaskom ili pozivom na brojeve 192 ili 112
- Kontaktirajte Centar na broj 116 000
- Ustupite policiji bitne informacije na kojima je dijete posljednji put viđeno – datum, mjesto, lokacija
- Utvrdite imena i opise prijatelja i osoba s kojima je dijete posljednji put viđeno
- Razgovarajte s policijskim službenikom o opciji alarmiranja medija i javnosti
- Pokušajte se sjetiti, analizirajte i recite policiji ili djelatniku Centra ako postoje neke promjene u ponašanju Vašeg djeteta
- Raspitajte se kod djetetovih prijatelja o mogućim dogovorima koje su imali s vašim djetetom
Smanjite rizik da se djetetu nešto dogodi
- Pobrinite se da dijete uvijek traži dopuštenje barem jednog roditelja prije nego ode s nekim, bilo poznata ili nepoznata osoba - Pobrinite se da dijete zna svoje puno ime, adresu i telefon osobe od povjerenja
- Ukoliko idete na novo mjesto ili se nađete u gužvi, dogovorite mjesto sastanka u slučaju da se netko izgubi
- Poučite dijete da traži pomoć ako je u opasnosti
- Educirajte se o rizicima korištenja interneta i o mjerama zaštite koje su dostupne Vama i Vašem djetetu
- Potičite otvorenu komunikaciju s djetetom tako da Vam se može povjeriti ako doživi nešto neprimjereno
- Razgovarajte s djetetom što bi trebalo učiniti ako se izgubi
- Potičite dijete da bude svjesno okoline i da zapamti detalje u vezi sumnjivih ljudi koje susretne, npr. njihov izgled ili odjeću
- Na svom mobitelu pohranite djetetovu noviju fotografiju








Tekst i foto: Boris Radanović

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: