Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tretmani komaraca u gradu učinkoviti, ali nova generacija komaraca izleže se za tjedan dana!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.05.2018. 13:45 
Naslov:  Tretmani komaraca u gradu učinkoviti, ali nova generacija komaraca izleže se za tjedan dana!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Krajem prošlog i početkom ovog tjedna (20. i 21. svibnja) provedeni su tretmani dezinsekcije komaraca na području grada Osijeka, duž cijelog sjevernog pojasa grada uz rijeku Dravu, od Josipovca do Sarvaša.

Tretmanima su bila zahvaćena rubna naselja uz rijeku Dravu gdje su evidentirane veće brojnosti odraslih komaraca (Josipovac, Višnjevac, Pampas, Retfala, Donji grad, Jug 2, Nemetin, Sarvaš...).

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije redovito svakoga dana provodi monitoring odraslih komaraca na području grada. Uzorkuje se metodom CDC klopki kroz 12-satno razdoblje na ukupno 7 postaja. Prema riječima Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, tretmani su dali rezultate pa posljednji rezultati upućuju na donekle smanjenu brojnost komaraca na području grada.

Sukladno rezultatima monitoringa odraslih komaraca, broj uboda u 15 minuta u gotovo svim dijelovima grada iznosi 11-14 uboda, što je ispod granice od 15 uboda. Od ovog prosjeka iskače Pampas s 20 uboda u 15 minuta, dok je situacija najteža u Sarvašu, koji se nalazi na prvoj crti obrane grada, gdje se broj uboda penje i do 40.

Kristić je istaknuo kako je područje Sarvaša najčešće tretirano ove godine, čak šest puta. Nažalost, to nije dovoljno jer susjedne općine, uslijed nedostatka financijskih sredstava, komarce uopće ne tretiraju pa je komarcima Sarvaš idealan ulazni koridor za prodor prema gradu. Kristić je ponovio kako se u ovom trenutku samo Grad Osijek brani protiv komaraca, no unatoč svim uloženim naporima, teško je osloboditi grad od letećih krvopija bez podrške okolnih općina iz čijih poplavnih područja stiže najveći broj komaraca.

Na pitanje hoće li grad ponovno tretirati komarce ususret velikim manifestacijama na otvorenom koje se održavaju sljedeća dva vikenda (Gimnastički kup „Dobro“ kod Sokolskog doma, Povratak otpisanih kod katakombi i Pannonian Challenge u skate parku), Kristić je odgovorio potvrdno. Tako bi se danas ili sutra, ovisno o vremenskim uvjetima, trebalo obaviti tretiranje komaraca duž Europske avenije, a ekipe će za vikend tretirati i područje lijeve obale Drave kako bi se boravak građana na otvorenom učinio koliko-toliko ugodnijim.

No, brigama Osječana još nije došao kraj. Naime, razina Drave polako ali sigurno opada, što znači da će ostati mnoštvo plitkih voda i bara. Obzirom da je temperatura dosta visoka, to su idealni uvjeti za izlijeganje nove, druge generacije komaraca, koja bi u pohod po svježu krv trebala krenuti već kroz tjedan dana.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.05.2018. 22:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne mijenjate dovoljno često vodu u vazama, kao što reče načelnik Čepina, zato vas grizu. A uostalom što je jedan ubod u minuti, ako ste vani 2 sata to je tričavih 120 uboda.
Vidim da su u trgovinama sredstva za zaštitu od komaraca od 30-40 kn po bočici. Što bi narod rekao, dok jednom ne smrkne drugom ne svane.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: