Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GISKO: Predstavljanje knjige Milene Zlateska "Oda ljubavi" i "Lijepa riječ i željezna vrata otvara" Elizabete Petrovska

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65646
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.05.2018. 17:46 
Naslov:  GISKO: Predstavljanje knjige Milene Zlateska "Oda ljubavi" i "Lijepa riječ i željezna
26.05.2018. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u subotu, 26. svibnja 2018. godine s početkom u 10.00 sati održat će se predstavljanje knjige Milene Zlateska pod nazivom "Oda ljubavi" i knjige kratkih folklornih žanrova iz makedonskoga narodnog stvaralaštva "Lijepa riječ i željezna vrata otvara" Elizabete Petrovska. Predstavljanje će u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek voditi Julijana Mladenovska Tešija.

Druga knjiga "Oda ljubavi" Milene Zlateska, predstavlja svojevrsno produljenje i dorečenosti njezinoj prvoj objavi "Ognjište" iz 2014. god. Lirski govor u "ja" formi izravno je obraćanje voljenome mužu. Na ovome svijetu i u ovome životu postoje samo ona i on. Prostor i vrijeme pozlaćeni su okviri u koji se ugrađuju misli i poruke o jedinstvenoj ljubavi. Ona je jedna i jedinstvena kao i život. S njom se ispunjava i osmišljava sve, ona ispisuje i stvara povijest. Dom i obitelj, rekli bismo, opsesivna su tema autorice i u uvodnoj pjesmi "Oda ljubavi".

Knjiga "Lijepa riječ i željezna vrata otvara" zbirka je kratkih folklornih žanrova iz makedonskoga narodnog stvaralaštva. Za usmenu predaju narodne mudrosti i iskustva kroz stoljeća, čovjek je tijekom svoga postojanja stvorio kratke folklorne žanrove, od kojih su najčešće zastupljeni i najviše se upotrebljavaju narodne umotvorine. One su i danas dijelom svakodnevnoga govora ljudi i predstavljaju riznicu njihova duhovnog bogatstva. Priređivanjem ove knjige, autorica je htjela Makedoncima u Hrvatskoj približiti svu ljepotu makedonskoga narodnog stvaralaštva, kao temelja današnje suvremene književnosti. Knjiga sadrži izbor najpoznatijih i najupotrebljivanijih makedonskih kratkih folklornih žanrova. Tako su, na jednome mjestu, u nekoliko poglavlja, sabrane drevne tvorevine usmene narodne filozofije, kao što su: poslovice, pogovorke i mudrosti, zagonetke, pitalice i dosjetke, brzalice i brojalice, blagoslovi i zdravice.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: