Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Osječani po kafićima skupljaju talog od kave i na njemu uzgajaju gljive

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.05.2018. 9:23 
Naslov:  [VIDEO] Osječani po kafićima skupljaju talog od kave i na njemu uzgajaju gljive
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ono što je jednome otpad, drugome je odlična poslovna prilika, glasila bi parafraza jedne poznate poslovice, a odličan primjer za tu tvrdnju predstavljaju članovi osječke udruge Ospera (Osječki permakulturni aktivisti).

Ospera se bavi permakulturom, održivim razvojem i društvenim poduzetništvom, a velik dio njihovog djelovanja usmjeren je na recikliranje i ponovnu uporabu. Nakon godina testiranja i proizvodnje komposta, gljiva, povrća i voća pokrenuli su projekt Use & Reuse - uzgoj gljiva na otpadu od kave.

Naime, Hrvati su poznati kao nacija kavopija jer godišnje popiju više od 10 milijuna kg kave, a članovi udruge su uočili kako talog od kave (ili narodski soc) svakog dana završava u WC školjci ili posudi za otpad. Obzirom da je riječ o korisnom talogu kojega nitko ne reciklira, članovi udruge su odlučili zasukati rukave.

U dogovoru s vlasnicima osječkih kafića, volonteri udruge svakodnevno dolaze po otpad biciklima, preuzimaju soc koji potom miješaju s ekološkom slamom i dobivaju supstrat za uzgoj gljiva. Vlasnici kafića zauzvrat će dobiti svježe gljive ili neke druge proizvode.

A paleta proizvoda je i više nego široka. Tu su prije svega gljive koje dolaze u različitim oblicima (svježe, sušene, ukiseljene, začin od gljiva u prahu...), svijeće (dobar repelent jer soc od kave odbija insekte), može se koristiti kao sredstvo za struganje i čišćenje posuđa, za odčepljivanje odvoda, neutraliziranje mirisa, kao maska za lice, sapun ali i kao prehrambeni proizvodi poput pudinga s kavom ili sladoleda s kavom.

Budući korisnici od udruge će moći dobiti i poklon paket za kućni uzgoj gljiva, kućni paket za uzgoj glista, a u pripremi je i online edukacija za uzgoj gljiva u kućnoj radinosti na web stranici projekta. U udruzi ističu kako su mogućnosti mnogobrojne, a ovo su samo neke od njih.

U udruzi planiraju pokrenuti proizvodnju u roku od dva mjeseca, a prvi korak je namaknuti sredstva za nabavku staklenika i opreme. Stoga su pokrenuli crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava po principu da svatko tko uloži sredstva dobije natrag 30% više u robi: znači, uložite 100 kn, a dobit ćete 130 kn u robi po vlastitom izboru.

U udruzi procjenjuju kako bi svaki mjesec mogli proizvesti i do pet tona proizvoda, ovisno o potražnji na tržištu ali i o suradnji ugostitelja. Ono što je posebno zanimljivo je to što se u Hrvatskoj u ovom trenutku nitko ne bavi time, pa je Osijek po još nečemu predvodnik novih trendova.

U ime našeg portala želimo mnogo sreće i uspjeha ovoj mladoj ekipi koja kroz svoj projekt razvija društveno poduzetništvo na lokalnoj razini i cirkularnu ekonomiju kroz održivi model recikliranja, a ujedno promoviraju i zdrav način života.








Tekst: Osijek031.com
Foto: Usereuse.me

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: