Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku u podne zaustavljen javni prijevoz na pet minuta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.05.2018. 13:42 
Naslov:  U Osijeku u podne zaustavljen javni prijevoz na pet minuta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas točno u podne, vozači osječkog GPP-a zaustavili su na pet minuta vozila javnog gradskog prijevoza.

GPP se na taj način pridružio zajedničkoj akciji sindikata vozača i prometnih radnika u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku da se na desetak minuta zaustave vozila javnog gradskog prijevoza kako bi se upozorilo na najavu Vlade da će se vozačima gradskog prijevoza ukinuti beneficirani radni staž.

Predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika osječkog GPP-a, Miljenko Benc, pojasnio je kako je cilj akcije reagirati na najave Vlade o ukidanju beneficiranog radnog staža za vozače i povećanja radnog staža do 67. godine.

Unatoč činjenici da su plaće u GPP-u solidne za hrvatske prilike, da njihovih 180 vozača imaju dobar kolektivni ugovor, vozači rade u iznimno teškim uvjetima, voze u prometnim gužvama, u noćnim smjenama, nezaštićeni su od napada nezadovoljnih, bezobraznih i agresivnih putnika i pod stalnim su stresom, što je posebice došlo do izražaja u zadnjih šest mjeseci kada su dvije osobe u Osijeku izvršile samoubojstvo bacanjem pod tramvaj.

Kako ne bi previše ometali dnevni red i da putnici ne čekaju predugo, u GPP-u su odlučili da će tramvaji ipak biti simbolički zaustavljeni na pet minuta. Točno u podne tramvaji su se tako zaustavili na najbližoj stanici te su pet minuta kasnije nastavili s vožnjom.

Benc je upozorio kako je ovo samo prvi korak te da, ako se zahtjevi sindikata ne uvaže, slijede opsežnije akcije u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Teuta Stazić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 17.05.2018. 20:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovako bi trebalo biti u idelnom slučaju:
Prvo vozači ne bi trebali imati beneficirani radni staž već bi trebali biti, ukoliko više nisu sposobni za vožnju, raspoređeni na neki drugi posao. U javnim tvrtkama ionako nitko ne dobiva otkaz te je to lako moguće. U privatnim tvrtkama bi trebalo zakonom onemogućiti poslodavca da dade otkaz vozaču iznad 55 godina.
Drugo, ukoliko bi se dopustilo vozačima da idu ranije u mirovinu u odnosu na druge radnike, onda bi im trebalo povećati doprinos za mirovinsko osiguranje srazmjerno vremenu ranijeg umirovljenja.
Ova druga mogućnost mogla bi se primjeniti i na sve druge radnike koji sada imaju beneficirani radni staž. Tako bi mirovinski sustav mogao biti "čist".
E sad, sve bi to bilo lijepo kad bi gospoda koja donose zakone te iste principe primijenili i na sebe. A sve dok to ne budu učinili, podržavam vozače u njihovom štrajku.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: