Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



24 milijuna kuna za dostupniju zdravstvenu zaštitu u OBŽ

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.04.2018. 14:28 
Naslov:  24 milijuna kuna za dostupniju zdravstvenu zaštitu u OBŽ
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je u Velikoj vijećnici Županije održana početna konferencija projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“: KK.08.1.1.02.0015 je usmjeren poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima kako bi se smanjio pritisak na jedine dvije bolnice u Osječko-baranjskoj županiji čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15% jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. Također će se poboljšati uvjeti za potrebe pružatelja primarne zdravstvene zaštite u šest domova zdravlja (Domovi zdravlja u Osijeku, Našicama, Đakovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu) i kod koncesionara primarne zdravstvene zaštite s područja Osječko–baranjske županije putem ulaganja u opremu i infrastrukturna ulaganja, čime će se povećati kvaliteta i broj usluga u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Županije.

Projekt je odobren u okviru Poziva „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“, Prioritetne osi8. Socijalno uključivanje i zdravlje, Investicijskog prioriteta 9a. Ulaganje u zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu što pridonosi nacionalnom, regionalnom i lokalnom razvoju, smanjujući nejednakosti u smislu zdravstvenog statusa, promičući socijalnu uključenost, kulturne i rekreativne usluge, te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj – specifičnog cilja 9a1. Poboljšanje pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti, s fokusom na udaljena i deprivirana područja. U okviru ovog poziva planira se provedba operacije 9a1.1 Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini.

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a sredstva su osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 23.899.295,09 kn, ukupni prihvatljivi troškovi su 23.563.725,54 kn dok su bespovratna sredstva 20.029.166,70 kn odnosno 85%.

Konferenciju je otvorila pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak, a sudionicima konferencije obratio se i župan Ivan Anušić.

-Prošli tjedan smo imali jednu konferenciju gdje smo govorili o Europskoj obnovi i mogu se pohvaliti da smo Županija koja je ostvarila i najveći broj projekata kao i povukla iz EU fondova najveći iznos. Danas govorimo o ulaganju u primarnu zdravstvenu zaštitu, riječ je o šest domova zdravlja i 20 koncesionara koji će dobiti novu opremu. Važan nam je ravnomjerni razvoj svih krajeva županije- rekao je župan Anušić.

Na konferenciji su govorili i Sanja Galeković, voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata u području socijalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Gordan Žanić, pomoćnik ministra zdravstva, Uprave za financijske poslove, fondove Europske unije, međunarodne projekte i javnu nabavu i Ministarstva zdravstva.

Projekt su predstavili redom, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko – baranjske županije Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske Unije Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak, Žarko Zelić, ravnatelj Doma zdravlja Beli Manastir, Nedeljko Kovačić, ravnatelj Doma zdravlja Donji Miholjac te Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Opremanjem zdravstvenih ustanova medicinsko-tehničkom opremom, kao i adaptacijom i rekonstrukcijom istih, povećat će se kvaliteta i broja usluga u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Županije.





Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.04.2018. 21:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uređenje zgrada, iako dobrodošlo, slabo će se odraziti na kvalitet usluga, ukoliko se istovremeno ne uredi sam zdravstveni sustav, koji je u organizacijskom rasulu.
Koji će se to dijagnostički postupci obavljati u primarnoj zaštiti? Koji se uopće mogu ili isplate obavljati? Netko je iz rukava odapeo da će se broj odlazaka specijalistima smanjiti 15%.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: