Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od iduće školske godine u osječke osnovne škole uvodi se Građanski odgoj i obrazovanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.04.2018. 13:13 
Naslov:  Od iduće školske godine u osječke osnovne škole uvodi se Građanski odgoj i obrazovanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[8.5.2018.] Građanski odgoj i obrazovanje od jeseni se provodi u pet osječkih škola


[28.04.2018.] Od šk. god. 2018./2019. i u osječkim osnovnim školama provodit će se projekt Građanski odgoj i obrazovanje kao izborni predmet.

Tu je vijest na svojoj Facebook stranici objavio Miroslav Vanek, a inicijativa za uvođenje Građanskog odgoja je podružnice HNS-a Osijek i zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka, Žane Gamoš.

Cilj ovog predmeta je kroz odgoj i obrazovanje dobiti nove generacije mladih, aktivnih i odgovornih građana koji će učiti o važnosti pomaganja, volontiranja, prihvaćanja različitosti, o ljudskim pravima, zdravoj prehrani, čuvanju okoliša, opasnostima društvenih mreža i drugim važnim temama koje zanimaju današnje osnovnoškolce a ne mogu ih dobiti kroz zaostali i zatupljujući kurikulum na državnoj razini.

Podsjetimo, Građanski odgoj i obrazovanje kao izborni predmet eksperimentalno je uveo Grad Rijeka u šk. god. 2016./2017., a prije nekoliko mjesci provedena je evaluacija eksperimentalne godine provedbe koja je pokazala kako su učenici iznimno zadovoljni nastavom građanskog odgoja.

Rezultati istraživanja pokazali su kako se velikoj većini učenika, njih čak 96%, sviđaju metode i oblici rada, 89% učenika kaže kako je atmosfera ugodnija nego na ostalim satovima, a većina želi nastaviti s pohađanjem ove aktivnosti te su izrazili i želju za većom satnicom i više terenske nastave.

Zadovoljstvo načinom provedbe iskazali su i nastavnici, koji su kod učenika zamijetili promjene u stavovima vezano uz prava i dužnosti, suradnju, uvažavanje drugih i toleranciju prema drugačijimate povećani interes za aktualnim društveno-političkim temama.

Detalji uvođenja Građanskog odgoja u osječke škole još nisu poznati, ali novi predmet može se uvesti u škole odlukom predstavničkog tijela lokalne vlasti jedinice koja je osnivač škole, u ovom slučaju Gradskog vijeća Osijeka, i ne ovisi o odluci nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Što je dobro, jer nas program Ministarstva kroz vjeronauk, povijest i druge predmete ionako vodi u mračni srednji vijek...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


Zadnja promjena: Redakcija 031; 08.05.2018. 9:11; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.04.2018. 22:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Građanski odgoj umjesto vjeronauka bi bilo pravo rješenje, ali to HNS nema hrabrosti predložiti. Vjeronauku nije mjesto u školi u humanističkom sekularnom društvu. Religijsko opredjeljenje je osobna stvar pojedinca.
No mi smo se u društvenom pogledu vratili 100 godina unatrag, pa smo se slijedom nužnosti i u ekonomskom pogledu srozali (Hrvatska još ima manju razinu industrijske proizvodnje nego u doba socijalizma), jer jedno društvo koje kani biti napredno mora u svemu biti napredno.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: