Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Caffe bar Peppermint: Književna tribina "Književnost kao biografija"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2018. 8:36 
Naslov:  Caffe bar Peppermint: Književna tribina "Književnost kao biografija"
02.05.2018. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Udruga „Mali Nemo“ i slavonsko-baranjski ogranak Hrvatskog društva pisaca pozivaju vas na promociju knjige „Henry Miller, život“, autora Roberta Fergusona, i tribinu „Književnost kao biografija“ u srijedu, 2. svibnja 2018., u caffe baru „Peppermint“, s početkom u 19:00 sati. Ulaz besplatan.

Henry Miller rođen je 1891., a pisanjem se ozbiljnije počeo baviti u dobi od gotovo 40 godina. Kao američkom iseljeniku, vršnjaku pisaca „izgubljene generacije“ i pripadniku pariške boemske scene, prve su mu knjige objavljivane u Europi i zabranjivane u SAD-u. Danas je možda teško zamisliti da se netko zbog književnosti izlaže opasnosti od kaznenog progona, ali sve do 1964. (!), kad je američki Vrhovni sud odbacio optužbe o opscenosti, Millerovi su čitatelji doista krijumčarili njegove knjige u SAD. Već s prvim romanima („Rakova obratnica“ i „Jarčeva obratnica“) podijelit će kritiku (čije će se reakcije kretati od pohvale odvažnosti i inovativnosti do gotovo potpunog negiranja književne vrijednosti i proglašavanja pornografijom), ali i priskrbiti si kultan status u određenim čitateljskim krugovima. Kao cinik i djelomični nihilist te gorljivi protivnik intelektualizma i vječni „momak iz Brooklyna“, svojim će djelom izgraditi prvi čvršći most između „visoke“ književnosti i „malog“ čovjeka, most kojim će se kasnije ipak nešto opuštenije voziti bitnici, Charles Bukowski i mnogi drugi suvremeni pisci.

Netom izišla iz tiska, knjiga Roberta Fergusona (1948.) dolazi na hrvatsko tržište u prijevodu Marka Gregorića, a u izdanju „Sandorfa“. Unatoč mjestimičnoj oskudnosti ili nepouzdanosti građe, autor detaljno prikazuje Millerov put od nesuđenog nasljednika očeva krojačkog obrta, preko činovnika u telegrafskoj tvrtki do iseljenika i, konačno, uspješnog pisca, put na kojem će liberalno društvo Millera proglasiti svojim junakom i seksualnim filozofom, a feministice ženomrscem. Ferguson uspješno raspetljava mnoge čvorove koje je Miller stvorio povezujući u jedinstvenu cjelinu svoj nesputani, kontroverzni život i književnost te nudi niz objektivnih razloga zbog kojih se na Millera nikako ne smije gledati samo kao na rušitelja literarnih seksualnih tabua.

O knjizi će govoriti Ivan Sršen, urednik knjige i osnivač izdavačke kuće „Sandorf“, uz moderatora Ivana Zrinušića.



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: