Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ovog ljeta korisnici urbanih vrtova na Rastancima dobit će toalet

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65725
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2018. 13:16 
Naslov:  Ovog ljeta korisnici urbanih vrtova na Rastancima dobit će toalet
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije točno četiri godine, u proljeće 2014., Grad Osijek je objavio javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje na korištenje vrtnih parcela na lokaciji urbanog vrta Jug II (Rastanci) građanima Osijeka u svrhu proizvodnje hrane (povrće i jagodičasto voće), začinskog i ljekovitog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

Urbani vrtovi su veličine 1,1 ha, a sastoje se od 180 vrtnih parcela veličine 50 m2 i zajedničkih dijelova s pripadajućom zajedničkom opremom (pristupni putovi i staze, drvena i montažna spremišta alata i organskog gnojiva, komposteri, klupe i kante za odlaganje otpada, vrtne sjenice i nadstrešnice...).

Vrtne parcele dodijelile su se građanima na korištenje na vrijeme od 2 godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara. Pravo obrađivanja vrtnih parcela imaju osobe s prebivalištem na području grada i studenti koji nemaju prebivalište na području Osijeka, a na redovnom su studiju u gradu. Do sada je izdano 120 parcela, a u Urbanim vrtovima sve se uzgaja ekološki, bez pesticida i umjetnih gnojiva.

Korisnici urbanih vrtova u međuvremenu su se udružili u udrugu „Osvrt“ koja za sada broji 45 članova, a koja je uspostavila dobru suradnju s gradskim službama i komunalnom tvrtkom Unikom. Tako su prije dvije godine od gradonačelnika dobili nove alate za obradu zemlje, a ove godine udruga je za projekt „Povećanje kvalitete zemljišta urbanih vrtova“ iz proračuna Grada dobila 5.000 kuna. Ta će se sredstva iskoristiti za nabavku dva uređaja za kontrolu kvalitete tla i sjeckalicu za biootpad iz vrtova, što znači da će svaki korisnik sa svoje parcele moći donijeti otpad koji će se uz pomoć sjeckalice isjeckati, a koji će potom moći staviti u kompost.

U međuvremenu su ljudi koji rade u urbanim vrtovima ukazali na još jedan problem koji je potrebno riješiti, a to je nedostatak kemijskog toaleta. Nakon što su gradonačelniku Vrkiću skrenuli pozornost na ovo pitanje, Grad je odlučio reagirati te će ovog ljeta na Rastancima biti postavljen stacionarni toalet. Grad je već odradio pripremne radove vezano uz odvodnju, pa je sljedeći korak raspisati natječaj za javnu nabavu i postaviti toalet što će zasigurno dodatno olakšati rad korisnicima vrtova.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: