Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad započeo s larvicidnim tretmanima komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.04.2018. 12:29 
Naslov:  Grad započeo s larvicidnim tretmanima komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dolaskom proljeća, Osijek se počinje pripremati za borbu protiv komaraca.

Gradonačelnik Vrkić je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća obećao kako će Osijek ove godine spremnije dočekati najezdu letećih krvopija, a nešto više o pripremama rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić.

Prema Kristićevim riječima do sada su obavljena dva larvicidna tretiranja na površinama od oko 100 hektara na dvije lokacije: Halaševu iza osječkog ZOO vrta te Špornju, preko puta Donjeg grada.

Sljedeće tretiranje predviđeno je za ovaj vikend, a tretirat će se rubni dijelovi grada: Višnjevac, Josipovac, Retfala i područje Pampasa uz rijeku Dravu gdje je već uočen povećan broj letećih napasnika. Kao i prethodnih godina, tretmane komaraca obavljat će udruženi konzorcij, dok će za monitoring i stručni nadzor biti zadužen Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Kristić je spomenuo i kako je Grad u svom proračunu za ovu godinu osigurao četiri milijuna kuna za borbu protiv komaraca. Prošle godine potrošeno je svega 1,3 milijuna dok je ostatak prenamijenjen u druge svrhe, a sve zahvaljujući činjenici da je prošlo ljeto bilo toplo i suho, bez visokih vodostaja na poplavnom području Dunava i Drave, no hoćemo li i ove godinje biti te sreće nemoguće je prognozirati.

Kristić je još jednom naglasio kako domaći ili urbani komarci čine zanemariv dio populacije komaraca, dok ogromnu većinu čine poplavni komarci koji dolaze izvan Osijeka, najčešće iz Parka prirode Kopački rit. Stoga ovaj problem nije samo problem grada, već i županije, ali i cijele države te je upravo zbog toga na sjednici Vlade održanoj u prosincu prošle godine u Osijeku najavljeno osnivanje Županijskog povjerenstva za komarce koje je svoju prvu sjednicu održalo u srijedu, a cilj će mu povući sredstva za borbu protiv komaraca te povezati Vladu i općine u OBŽ-u s tim ciljem.





Tekst: Osijek301.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: