Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Dopušteno fotografiranje zgrade suda i policije, ali ne i zgrade željezničkog kolodvora?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.04.2018. 12:59 
Naslov:  Dopušteno fotografiranje zgrade suda i policije, ali ne i zgrade željezničkog kolodvora?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što je mladić na Uskrs dobio prekršajnu prijavu zbog fotografiranja zgrade vojarne u Gospiću, Glas Slavonije odlučilo je provjeriti što se smije fotografirati u Osijeku, a što ne.

U pravilu, dopušteno je fotografiranje na javnom mjestu, odnosno svakom mjestu koje je dostupno svima. a zabranjeno je fotografirati objekte na kojima postoji znak zabrane fotografiranja, odnosno fotografiranje vojnih objekata i drugih objekata koji su bitni za funkcioniranje obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Osim vojnih objekata, u Osijeku se ne smije fotografirati zgrada zatvora, ali smije zgrada Općinskog i Županijskog suda koja se nalazi odmah pored zatvora. Zgradu suda dopušteno je fotografirati izvana, no za fotografiranje na sudskim hodnicima i u sudnicama potrebno je dobiti dozvolu predsjednika suda. Zgradu policijske uprave ili postaje također je dopušteno snimati izvana.

Zanimljivo, to ne vrijedi za građane koji požele fotografirati željeznički kolodvor. „U slučaju snimanja i fotografiranja područja pod upravljanjem HŽ Infrastrukture d.o.o. u nekomercijalne svrhe, potrebno je imati dopuštenje koje je potrebno predočiti nadležnome osoblju odnosno šefovima kolodvora na njihov zahtjev. U dopuštenju su naznačena pravila ponašanja na kolodvorskim područjima kako bi se korisnike upozorilo na sigurnosne mjere prilikom boravka na njima“, rekli su iz HŽ Infrastrukture.

Prema riječima Miroslava Rožca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, dokle god ne postoji oznaka „zabranjeno fotografiranje“ na objektu, to nije zabranjeno. Na objektima gdje postoji znak zabrane fotografiranja, onaj tko takav objekt ipak odluči snimiti mogao bi završiti i u zatvoru. Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, tko krši naredbu o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana.

Neovlašteno fotografiranje u nejavnim prostorima poput stana ili prostora posebno zaštićenog od pogleda prema Kaznenom zakonu kažnjivo je kaznom zatvora do jedne godine, a ako to počini službena osoba očekuje ju zatvorska kazna do tri godine, piše Glas Slavonije.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
spytrue
Offline
Ukupno postova: 2
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.04.2018. 14:39 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

zašto je kolodvor toliko bitan da se ne smije fotografirati?

_________________
http://gunsafetips.com/
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: