Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku predstavljeno prvo Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama odrasle populacije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.04.2018. 20:04 
Naslov:  U Osijeku predstavljeno prvo Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama odrasle populacije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ususret Svjetskom danu zdravlja 2018. danas je u Rektoratu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku održan Okrugli stol Hrvatske agencije za hranu (HAH) na temu „Kako prehrana utječe na zdravlje“.

U sklopu okruglog stola predstavljeni su rezultati Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije (NIPNOP) koje je provela dr.sc. Darja Sokolić iz HAH-a.

Riječ je o prvom nacionalnom istraživanju na individualnoj razini za potrebe procjene rizika koje je obavljeno tijekom dva godišnja doba (jesen i ljeto) na 2 x 1000 ispitanika iz odrasle populacije od 18-64 godine u 6 hrvatskih regija.

Istraživanje je obavljeno na terenu (licem u lice metodom) odabirom reprezentativnog uzorka i korištenjem upitnika kojim su se od anketiranih prikupili podaci o njihovim socio-ekonomskim parametrima, tjelesnoj aktivnosti, vremenu i mjestu konzumacije hrane, opisu hrane (sastojci), načinu pripreme itd.

Neki od rezultata pokazuju da i muškarci i žene unose više bjelančevina dnevno nego što se preporučuje, pri čemu je ta razlika izraženija kod muškaraca. I muškarci i žene unose dnevno više ugljikohidrata i masti nego što se preporučuje, pri čemu žene prednjače u ugljikohidratima a muškarci u mastima. Muškarci, očekivano, konzumiraju znatno više alkohola od žena (jednu čašu malog piva dnevno, a žene jednu čašu tjedno u prosjeku). Muškarci jedu više mesa i povrća, dok žene jedu više voća i piju više mlijeka.

Gledano po regijama, najviše namirnica u svim skupinama konzumira se u Zagrebu i okolici, što je i razumljivo obzirom da je to područje s najvišom kupovnom moći u zemlji, dok se Slavonci u gotovo svim parametrima drže zlatne sredine.

Detaljne rezultate ovog zanimljivog istraživanja možete pronaći dolje u tekstu.






Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: