Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku obilježen Međunarodni dan svijesti o opasnostima od mina

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.04.2018. 20:09 
Naslov:  U Osijeku obilježen Međunarodni dan svijesti o opasnostima od mina
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, danas je obilježen Međunarodni dan svijesti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan upozorio je kako u Hrvatskoj još uvijek ima 405 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a očekuje se da bi cijela država trebala biti razminirana do 2026. Taj se rok može ispoštovati uz sredstva EU fondova namijenjena razminiranju, a kao pozitivan primjer istaknuo je projekt „Naturavita“ u Osječko-baranjskoj županiji, vrijedan 35 milijuna eura, koji se financira kroz Operativni program „Konkuretnost i kohezija“, a namijenjen je razminiranju Parka prirode Kopački rit i regionalnog parka Mura-Drava.



Modrušan je podsjetio kako je nakon Domovinskog rata, od 1996. do danas, u Hrvatskoj od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno, ali dobra je vijest to što u 2017., kao ni u prvom tromjesečju 2018., nije zabilježen niti jedan minski incident. Od 2004. godine nije bilo stradavanja djece od mina, a od 2014. niti jedan civil nije stradao od mina.

U sklopu programa obilježavanja ovog dana promovirana je prigodna poštanska markica, postavljena je simulacija minskog polja na kojoj je prikazan rad pirotehničara te pasa za detekciju mina, za one najmlađe izvedena je dječja predstava pod nazivom „Ne, ne mine!“, a postavljena je i podloga za sjedeću odbojku, a brojne institucije poput Hrvatskog Crvenog križa, MUP-a, osječkog Gradskog društva Crvenog križa i drugih na štandovima su predstavile svoj doprinos protuminskom djelovanju.

Okupljene građane je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je podsjetila kako je na području OBŽ-a još nerazminirano 56 km2, a u samom gradu Osijeku 3,5 km2 površina. Grad je u proračunu za 2018. godinu osigurao 800.000 kuna za razminiranje područja uz odlagalište komunalnog otpada u Nemetinu i Sarvašu. To područje je obuhvaćeno planom razminiranja pod nazivom „Naturavita – desna obala rijeke Drave“ HCR-a, no ukoliko se tijekom ove godine ne započne s provedbom ovog projekta, Grad će sam pokrenuti postupak javne nabave razmiranja koji će sam financirati.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


Najava: Trg Ante Starčevića: Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju [2018.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: