Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ništa od vinjeta, smanjuje se popust na ENC, Hrvatska i dalje ima najskuplje cestarine u Europi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.03.2018. 10:58 
Naslov:  Ništa od vinjeta, smanjuje se popust na ENC, Hrvatska i dalje ima najskuplje cestarine u Europi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

I dok gotovo cijeli civilizirani svijet koristi vinjete za plaćanje cestarina, Hrvatska se po običaju ponaša kao da je popila svu pamet svijeta pa mi znamo bolje od drugih. Da, znamo kako im oderati kožu s leđa...

Uskoro počinje turistička sezona, a to znači sezonsko poskupljenje od 10% na ionako preskupe cestarine.

To je ponovno potaknulo pitanje uvođenja novog modela naplate cestarina, pri čemu se najčešće spominju vinjete kao oblik plaćanja kojeg je uvela većina zemalja u EU. Nažalost, od vinjeta i dalje neće biti ni „V“.

Naime, hrvatsko Ministarstvo za istraživanje ruda i gubitak vremena (ovdje se zove Ministarstvo prometa) i dalje mudruje o modernizaciji i naplati putem satelitske navigacije i GPS-a. U tijeku je odabir konzultanta za budući sustav naplate cestarine. Postupak bi trebao biti dovršen do kraja godine, a onda će se definirati budući sustav naplate.

Loše vijesti stižu i za korisnike ENC-a: dosadašnje 20-postotno sniženje spušta se na 13% što će za posljedicu imati to da će se određeni broj vozila prebaciti na lokalne ceste, a to znači veće gužve i smanjenu sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu.

Zagovornici uvođenja vinjeta uporno „trube“ kako su vinjete vrlo isplative te kako ih treba čim prije uvesti kao prijelazno rješenje do uvođenja naplate cestarine putem satelita. Navode i kako su zbog visoke cijene cestarine naše autoceste pune samo tijekom turističke sezone, dok izvan sezone gotovo nitko ne vozi njima, posebno prema Dalmaciji. Također, obzirom da je Hrvatska mala zemlja, vinjetama bi se mogle obuhvatiti i druge ceste. Konačno, uvođenjem vinjeta olakšalo bi se domaćim građanima da više i češće koriste autoceste što bi dovelo i do smanjenja prometnih nesreća na preopterećenim lokalnim cestama.

Svi ti argumenti, međutim, nisu dovoljni. Država je još davnih dana odlučila da joj je punjenje proračuna i zapošljavanje stranačkih uhljeba u koncesionarima prioritet pa ćemo, po svemu sudeći, nastaviti plaćati najskuplju cestarinu u Europi uz koju dolazi i sezonsko poskupljenje od 10%. A ta bi cijena u budućnosti lako mogla dodatno rasti obzirom na enormne dugove u cestarskim tvrtkama (HAC, Hrvatske ceste i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ)).





Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.03.2018. 12:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čak i kad bi uveli vinjete, što bismo sa silnim viškovima zaposlenih. Ako bi ih ostavili u HACu ne bi financijski ništa dobili. Ako bi ih otpustili morali bi im dati velike otpremnine pa je i to financijski teret, iako na kraći rok. Kako kaže jedna poslovica: kad jedna budala pljune u bunar ni sto pametnih ga ne može očistiti.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: