Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku predstavljen antipedofilski zakon

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2018. 12:32 
Naslov:  U Osijeku predstavljen antipedofilski zakon
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku je u nedjelju održana edukativna tribina „Naša djeca, naša budućnost“ na kojoj su članice Udruge za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima „Ruka“ iz Rijeke predstavile svoj vlastiti prijedlog tzv. antipedofilskog zakona.

Predsjednica udruge Erika Valić je pojasnila kako su se riječki roditelji udružili i u Sabor uputili prijedlog antipedofilskog zakona nakon uvjetnog otpuštanja jednog pedofila koji se vratio živjeti u neposrednu blizinu svoje žrtve i lokalne osnovne škole. Udruga je nezadovoljna i poraznim zakonskim odredbama po pitanju pedofilije jer je dosadašnja sudska praksa bila takva da se počinitelju - prijestupniku po pravilu određuje minimalna zatvorska kazna od tri do četiri godine umjesto zakonom propisanih maksimalnih deset godina, iako je žrtvi – djetetu nanio teške traume i upropastio cijeli život.

Zakon sadrži postrožene zakonske kazne za pedofile i zamišljen je kao snažna preventivna poruka svima onima koji razmišljaju o takvom kaznenom djelu. Njihov prijedlog zakona ponukao je vladajuće da pokrenu postupak izmjene Kaznenog zakona po pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži, a očekuje se da bi Zakon već ove godine mogao stupiti na snagu.

Antipedofilski zakon nastao je po uzoru na Marijin zakon iz Srbije, jedini takav zakon na području bivše regije, čiji je autor Slobodan Jovanović, otac 8-godišnje Marije, žrtve susjeda pedofila koji ju je oteo, silovao i zadavio. Jovanović je podsjetio na pogrešno uvriježeno mišjenje kako su pedofili stranci, dok statistike pokazuju da je najveći dio zlostavljača djeci dobro poznat i da dolaze iz njihove neposredne blizine (obitelj, susjed, ulica...).

Na tribini je upozoreno kako registar pedofila u Hrvatskoj postoji, ali samo na papiru. Prema sadašnjim propisima, jednom kada pedofil odsluži zatvorku kaznu i izađe van, on se briše iz registra. On potom može pronaći posao u školi ili vrtiću ili kao sportski trener u nekom klubu gdje je ponovo u neposrednom kontaktu s potencijalnim žrtvama, a da bi se to spriječilo registar mora biti trajan i poslodavcu se pri zapošljavanju mora predočiti potvrda da niste bili u njemu.

Na tribini se razgovaralo i o problemu stigmatizacije djece žrtava pedofila, opasnostima koje vrebaju s Interneta i pametnih telefona te o tretmanima za pedofile koji odsluže kaznu a koji u Hrvatskoj još ne postoje. Istaknuto je kako je potrebno nastaviti senzibilizirati i educirati javnost o ovoj temi jer je seksualni zločin protiv djeteta najgori mogući zločin koji se mora adekvatno kažnjavati.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Psihorehabilitacijski Centar/Facebook


Najava: GČ Gornji grad: Tribina "Naša djeca, naša budućnost"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: