Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Završila besplatna edukacija na CNC Laseru

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2018. 8:31 
Naslov:  Završila besplatna edukacija na CNC Laseru
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Domu tehnike Osijek, pod mentorstvom Leona Zakanji, prof. 10 polaznika uspješno je završilo besplatnu edukacija na CNC Laseru.

Polaznici su se upoznali s radom na CNC laseru i dizajniranju u programu AutoCAD. Koristeći alate programa AutoCAD oblikovali su tehničke modele prema zadanim uputama, te ih kasnije rezali i gravirali na CNC stroju.

Edukacija je bila podijeljena u tri dijela. Prvi termin radionice održan je 16. veljače 2018. Uvodno predavanje o osnovnim alatima AutoCAD-a za dvodimenzionalno oblikovanje, poput linije, polilinije, pravokutnika, trokuta i poligona korišteni su za crtanje složenijih likova.



Polaznici su upoznati s osnovnim alatima za precizno crtanje u ravnini, poput, koncentričnosti, paralelnosti, okomitosti, simetričnosti te ostalim značajkama koje znatno olakšavaju crtanje i dizajniranje. Nacrtani likovi izvedeni su u format koji je primjeren laserskom rezaču (LacerCut 5,3, dxf 2004 format).

Prvi zadatak bio je dizajniranje igračke JO-JO prema zadanim parametrima poput debljine štapića, ukupne širine i međusobnog razmaka grupe utega i simetričnosti. Polaznici su sami pripremali tvorevinu za rezanje i pozicioniranje lasera.



Drugi termin održan je 23. veljače 2018. Za početak je dan zadatak koji uključuje ponavljanje osnovnih alata i alata za precizno crtanje i crtanje s uvjetima okomitosti. Glavni zadatak je uz korištenje naprednih alata za raspoređivanje po polju, alata ofset i polilinije nacrtati slagalicu i pripremiti ju za rezanje na laserskom rezaču. Drugi zadatak uključivao je alate za crtanje krivulja, lukova, alat za upisivanje i oblikovanje teksta i uz navedeno izraditi višeslojni personalizirani privjesak s ugraviranim imenom. Treći termin održan je 9. ožujka 2018.

Na trećem terminu polaznici su trebali iskoristiti sve do sada naučeno znanje za izradu tehničke tvorevine po želji, od samostalnog crtanje, dizajniranja, pripreme za rezanje i rezanje.

Dio polaznika izradio je vrlo složene tvorevine i tako pokazao zavidnu razinu primjene tehničkih znanja i vještina. Organizator radionice je bila Zajednice tehničke kulture Osječko baranjske županije.









Tekst i foto: Ante Maras

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: