Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan i Jovanović: Nadamo se da lobi proizvođača energetskih pića nije jači od zaštite zdravlja djece

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.03.2018. 14:36 
Naslov:  Borzan i Jovanović: Nadamo se da lobi proizvođača energetskih pića nije jači od zaštite zdravlja dje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Usprkos iskazanoj podršci inicijativi europarlamentarke Biljane Borzan, ministarstvo zdravstva trenutno ne planira uvesti zabranu prodaje energetskih pića djeci. Sažetak je to odgovora na pitanje saborskog zastupnika Željka Jovanovića. Ministar smatra kako trenutno ne postoji dovoljno konkretnih podataka na temelju kojih bi se u Hrvatskoj uvela takva mjera te planira provesti dodatna istraživanja.

- Ministar Kujundžić je nedavno izjavio kako „visokoenergetska pića jesu jedan od zdravstvenih problema s kojima se treba zajednički nositi, bez obzira na stranačku pripadnost“. Što se promijenilo u međuvremenu? Legitimno je pravo proizvođača energetskih napitaka da lobiraju, nije za očekivati da će stajati skrštenih ruku. Uostalom to su mi i najavili. Ipak, nadam se da će se ministar u ovom slučaju postaviti prvenstveno kao liječnik, - kazala je europarlamentarka Borzan.

Borzan i Jovanović su na konferenciji za medije podržali provođenje istraživanja, no i izrazili bojazan da se radi o odugovlačenju i prebacivanju loptice od strane resornog ministra. Smatraju da postoji dovoljno relevantnih podataka iz istraživanja koje su napravljena na razini Europe i nekih susjednih država članica te da se u tom pogledu Hrvatska puno ne razlikuje.

Europska agencija za sigurnost hrane je provela istraživanje u 16 država članica Unije koje je pokazalo da energetske napitke konzumira 68 posto adolescenata u dobi od 10 do 18 godina, te 18 posto djece mlađe od 10 godina.

- Podaci koje imamo za Hrvatsku su zabrinjavajući i sasvim dovoljni da se na temelju njih poduzmu mjere. Znamo da čak 86 posto hrvatskih šesnaestogodišnjaka konzumira energetska pića. Još više zabrinjava podatak da je čak 47 posto njih energetska pića miješalo s alkoholom! S obzirom što znamo o međudjelovanju alkohola i energetskih pića, nema prostora za odugovlačenje. Osim zabrane prodaje, moraju se educirati djeca i roditelji, a treba preispitati i neke marketinške prakse proizvođača, - smatra Borzan.

U odgovoru na pitanje zastupnika Jovanovića ministar Kujundžić tvrdi da u okviru propisa o hrani ne postoji mogućnosti kojima bi se ograničilo prodaju energetskih pića.

- Moram podsjetiti da su dvije države članice EU već donijele takve propise i da mi je Europska komisija dala jasan odgovor da se radi o nacionalnim ovlastima. Pozivam ministarstvo da prouči način na koji su Litva i Latvija to regulirale, neka pitaju kolege u tim zemljama. Uostalom, engleske verzije njihovih zakona mogu se naći na Googleu, - kazala je Borzan.

SDP-ovi liječnici nabrojali su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istakli su da su šanse za nuspojave veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci. Upravo zato je saborski zastupnik dr. Siniša Varga predložio izmjene zakona o trgovini i ugostiteljskoj djelatnosti kojima bi se to reguliralo.

- Vlada je odbila oba SDP-ova prijedloga koji je izmjenom zakona nudio rješenje i najavila da će predložiti svoje zakonske prijedloge. S obzirom na dosadašnje iskustvo, iskreno sumnjam da će Kujundžić bilo što riješiti do kraja svog mandata. A Sabor ima volje za djelovanje, nedavno se raspravljalo o ovoj temi i podršku su dali zastupnici i iz vladajuće većine i iz opozicije, - zaključio je Jovanović.



[img]Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP Info: http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=71662#ixzz59v1RgWeT[/img]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: