Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Filozofski fakultet Osijek: Regionalni seminar studenata povijesti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.03.2018. 9:43 
Naslov:  Filozofski fakultet Osijek: Regionalni seminar studenata povijesti
Od 14.03.2018. 16:00 do 18.03.2018. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Međunarodne udruge studenata povijesti (ISHA Osijek) od 14. do 18. ožujka 2018., na Filozofskom fakultetu u Osijeku održava se Regionalni seminar studenata povijesti na kojem sudjeluju studenti sa sveučilišta iz 8 zemalja regije.

Sadržaj Regionalnog seminara
Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA Osijek osnovana je 1980. godine u Budimpešti, kao akademska, neprofitabilna i nezavisna mreža studenata povijesti i srodnih znanosti, sa djelovanjem pretežito na području Europe. Cilj je ove organizacije razmjena viđenja i razumijevanja povijesti, te na taj način shvaćanje međusobne kulture i običaja. Primarne aktivnosti organizacije su međunarodni sastanci, odnosno seminari i konferencije koje se odvijaju više puta tijekom godine.

Podružnica ISHA Osijek koja djeluje pri Filozofskom fakultetu u Osijeku osnovana je u listopadu 2007. godine, te ove godine organizira regionalni seminar pod nazivom “Yugoslavia revisited“. Navedeni seminar baviti će se temom prve i druge Jugoslavije te će studenti koji su podijeljeni u pet radionica raspravljati o temama poput propagande, svakodnevnog života, nastanku ideja o Jugoslaviji, ekonomiji i vanjskoj politici. Na seminaru sudjeluje 33 participanata koji dolaze iz 8 zemalja i 11 gradova (Budimpešta, Maribor, Beograd, Skopje, Mostar, Zagreb, Zadar, …) U sklopu seminara organizira se i Okrugli stol pod nazivom „Dealing with the Past“. Moderator Okruglog stola biti će Adam Tuković student diplomskog studija povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku, te član ISHA-e Osijek. Izlagači na Okruglom stolu će biti asistent s Odsjeka za povijest Luka Pejić i Davorin Ćuti, postdoktorant na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Navedeni izlagači će se ukratko osvrnuti na fenomen historiografskog revizionizma te na pokušaj izjednačavanja fašizma i komunizma pod sintagmom nedemokratskih, odnosno totalitarnih režima, kroz spektar redefiniranja javnog prostora, tj. izmjene naziva ulica, rušenje spomenika posvećenih NOB-u itd. Nakon kratkog izlaganja prisutni će moći iznijeti svoja mišljenja, viđenja i stavove te postavljati pitanja o navedenoj temi.

Cilj Regionalnog seminara
Cilj Regionalnog seminara je aktualizirati i kontekstualizirati navedenu temu kroz primjere sudionika seminara. Nadalje, kroz interdisciplinarni pristup uz argumentiranu akademsku raspravu prikazati trenutno stanje u hrvatskoj historiografiji te historiografiji država iz kojih sudionici dolaze.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: