Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki umjetnici izložbom u Esseker centru reagirat će na smjenu ravnateljice MLU-a

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2018. 20:03 
Naslov:  Osječki umjetnici izložbom u Esseker centru reagirat će na smjenu ravnateljice MLU-a
10.03.2018. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[FOTO] Osamdesetak autora iz cijele Hrvatske izložbom "Pičkin dim" reagiralo na smjenu ravnateljice MLU-a


Veliku buru u osječkim kulturnim krugovima izazvala je prošlotjedna odluka Muzejskog vijeća Muzeja likovnih umjetnosti Osijek o razrješenju dosadašnje ravnateljice MLU-a Jasminke Mesarić.

Kao glavni razlog za njezinu smjenu navodi se fotografija “Pičkin dim” umjetnice Ane Petrović na kojoj je u prvom planu ženska vagina. Fotografija je izložena krajem prošle godine na skupnoj izložbi dvadeset i sedmero autora u Muzeju likovnih umjetnosti posvećenoj deset godina fotografije u Umjetničkoj akademiji. Izložba je prošla relativno nezamijećeno, izuzev uskih kulturnih krugova i studenata Umjetničke akademije, da bi se sada, gotovo četiri mjeseca kasnije, ona upotrijebila kao glavni razlog za smjenu ravnateljice.

Međutim, nakon što je priča izašla u javnost, umjetnička zajednica u Osijeku ustala je u obranu slobode umjetničkog izražavanja. Umjetnica Tea Jurišić na svojem je Facebook profilu objavila kako će, kao reakciju na ove događaje, umjetnici iz cijele Hrvatske održati izložbu pod nazivom „Pičkin dim“ koja će se otvoriti u subotu 10. ožujka u Esseker centru.

Umjetnici svih umjetničkih praksi pozvani su da jednim svojim radom na temu prikaza vagine sudjeluju na izložbi. Cilj ove izložbe nije sama izložba, nego naš umjetnički ‘statement’ na ovu malograđansku farsu jer, radilo se tu o političkom procesu ili ne, motiv za smjenu ne smije biti taj koji će diktirati granice umjetničke slobode“, navela je umjetnica u svojoj objavi.

Iako je izložba organizirana na brzinu i očekivao se odaziv mahom lokalnih, osječkih umjetnika, odazvalo se mnogo umjetnika iz drugih dijelova Hrvatske, prvenstveno iz Zagreba, odakle će doći brojni umjetnici izložiti svoje radove, naglašavajući kako ovdje nije riječ o branjenju ravnateljice muzeja, nego o obrani umjetničkih sloboda i slobode umjetničkog izražavanja.

Inače, gradski kuloari govore kako je riječ o klasičnoj političkoj smjeni i kako je jedini grijeh ravnateljice Mesarić taj što nije „na partijskoj liniji“. Naime, MLU je pod nadležnošću Županije, a kako je tamo nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora došlo do promjene vlasti, nova vlast je odlučila „podjarmiti“ sve ustanove kojima upravlja.





Tekst i foto: Osijek031.com


Zadnja promjena: Redakcija 031; 11.03.2018. 7:45; ukupno mijenjano 2 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.03.2018. 22:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Političko postavljanje i smjenjivanje, zar se to nije pripisivalo "mračnom dobu komunizma", a u doba "svijetle demokracije" toga nema. Netko nam izgleda već dugo dobrano podvaljuje. Pošto smo slijepi i gluhi ne znamo tko.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: