Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijeku je prijeko potrebna nova, namjenska, suvremena zgrada knjižnice

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2018. 13:01 
Naslov:  Osijeku je prijeko potrebna nova, namjenska, suvremena zgrada knjižnice
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek je mjesto na kojem se, osim posudbe knjiga i čitaonice, organiziraju i razne izložbe, radionice, programi za djecu… O financiranju, obnovi krovišta i pročelja zgrade te novoj zgradi Sveučilišne knjižnice, za gradski portal Čist račun govorila je ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš.

Budući je GISKO gradska knjižnica, uloga Grada Osijeka u financiranju ove ustanove vrlo je važna. Tako je za 2017. godinu iz proračuna Grada za rad GISKO-a izdvojeno 2,6 milijuna kuna, a za ovu godinu proračun još nije stigao, ali će biti otprilike na istoj razini.

Osim iz proračuna Grada, GISKO se također financira iz Ministarstva znanosti i obrazovanja budući je to i sveučilišna knjižnica, iz Ministarstva kulture po određenim programima, dio sredstava dolazi i od Osječko-baranjske županije, a tu su i vlastiti prihodi. Ukupni troškovi funkcioniranja knjižnice na godišnjoj razini iznose oko 8,8 milijuna kuna, a taj se novac troši za nabavu građe, plaće zaposlenika, materijalne troškove

Kada je riječ o obnovi zgrade GISKO-a, nedavno je obnovljen dio ograde, koji je financiralo Ministarstvo kulture, i dio krovišta zgrade za što je Grad izdvojio 400.000 kuna iz spomeničke rente. Zbog nedostatka financija obnavlja se dio po dio, a sljedeće na redu je obnova pročelja zgrade. Gđa Farkaš je istaknula kako se još ne zna kada će se krenuti u obnovu pročelja zgrade obzirom da za njega treba poprilična količina novca. Knjižnica će se ponovno obratiti Ministarstvu za pomoć, jer je zgrada u kojoj se nalazi GISKO spomenik kulture te se o tome mora voditi računa tijekom obnove.

Ravnateljica Farkaš se osvrnula i na veliki projekt gradnje nove zgrade Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek na prostoru Sveučilišnog kampusa. Iako se očekivalo kako će njezina izgradnja olakšati rad GISKO-u, ravnateljica smatra da to ipak neće biti tako. Prostor u kojem se sada nalazi GISKO jednostavno je premalen i unatoč svom trudu da on funkcionira kao knjižnica, to niti nije bila njegova prvotna namjena. Kada Sveučilište iseli svoju građu iz trenutno zajedničkog prostora, i dalje će ostati veći dio građe gradske knjižnice stisnut u istome prostoru.

Obzirom da Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek ima više od 12.000 korisnika i jedina je knjižnica istočno od Zagreba koja prima obvezni primjerak svake izdane knjige, Farkaš smatra da je Grad Osijek zaslužio imati jednu novu, namjensku, suvremenu zgradu knjižnice kako bi GISKO ostao jedna od svijetlih točaka kulture u Osijeku.

Kompletan tekst razgovora s ravnteljicom možete pročitati ovdje.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.03.2018. 22:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tipična definicija za beskonačno. Kad od beskonačnog oduzmeš beskonačno opet ti ostane beskonačno.
Kad se od beskonačne građe Giskoa iseli beskonačna sveučilišna građa, u Giskou opet ostane beskonačno građe Smile.
Pitam se jedno pitanje, kad su već gradili novu zgradu u Kampusu zašto nisu sagradili dovoljno veliku da stane sve u nju? Baš glupo pitanje.
Šalu na stranu, prostor je mali, ali ima li većeg gradskog prostora u centru grada?
Možda Tvrđa, tamo ima ogromnih zgrada koje propadaju, a moglo bi se možda, uz pomoć europskog novca, obnoviti koja zgrada i za knjižnicu. Recimo baš ona zgrada pokraj arhiva na Europskoj aveniji je velika i zgodna.
Usput ona zgrada gdje je Kohorta, u Fakultetskoj ulici je kao stvorena za jedan pravi veliki muzej, gdje bi se moglo izložiti puno više muzejske građe koja sada leži u skladištima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: