Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uz nova vozila, najavljena i gradnja novog objekta Hitne pomoći u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65425
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.02.2018. 12:19 
Naslov:  Uz nova vozila, najavljena i gradnja novog objekta Hitne pomoći u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije raspolaže s devet timova hitne medicine koji svakoga dana pružaju hitnu medicinsku pomoć na području Županije doslovno 24 sata, a sva njihova vozila su potpuno nova te s ugrađenom visokokvalitetnom opremom. Naime, krajem prošle godine Zavodu su isporučena tri nova vozila marke Citroen Yumper u vrijednosti od 1.350.000,00 kuna. Županija je sudjelovala u toj kupovini s 1.000.000,00 kuna, a ostatak su bila vlastita sredstva Zavoda. Prije tjedan dana isporučeno je još šest vozila ukupne vrijednosti 2.700.000,00 kuna, što je financirano iz decentraliziranih sredstava Županije. Pojedinačna cijena vozila tako iznosi 450.000,00 kuna s PDV-om. Tim povodom danas, 19. veljače 2018. godine, župan Ivan Anušić posjetio je Zavod za hitnu medicinu OBŽ gdje je s ravnateljicom Silvanom Sabo razgovarao o aktualnostima u radu Zavoda te je nazočio predstavljanju novih vozila.



Pripreme za gradnju novog objekta Hitne pomoći
Ukupna investicija u nabavku novih vozila hitne medicinske pomoći iznosila je više od četiri milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna kuna osigurano u županijskom proračunu. - Osječko-baranjska županija puno ulaže u uslugu hitne pomoći, pa smo ponosni što prema vozilima i njihovoj opremi imamo nadstandard koji nas svrstava na čelu svih hrvatskih županija. Naravno, uz opremu, kao i kvalitetne liječnike, medicinske i druge stručne djelatnike za ovu uslugu želimo osigurati i najviši standard njihovog objekta, što trenutna lokacija ne omogućava. Zbog toga su u tijeku pripreme projekta nove zgrade Hitne medicinske pomoći OBŽ na području Osijeka. Projektni zadatak je gotov, a počinje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pripreme za izgradnju objekta. Lokacija će biti određena prema svim zahtjevima struke, što znači da je u svakom trenutku potrebno do 10 ili maksimalno 15 minuta da vozilo hitne pomoći stigne do potrebnog mjesta za intervenciju - rekao je župan Ivan Anušić.



Županijska Hitna – najopremljenija u Hrvatskoj
Ravnateljica Silvana Sabo je zahvalila županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji što pomažu rad Zavoda koji je najbolje opremljen u odnosu na druge županije i zavode za hitnu medicinu u Hrvatskoj. - Oprema novih devet vozila predstavlja nadstandard u ovoj djelatnosti, a svako od njih radi 24 sata svakog dana na području cijele Županije. Ostala vozila se koriste za sanitetski prijevoz ili su rezervna vozila Hitne, a njihova prosječna starost je 2-3 godine – ističe ravnateljica te dodaje da vozila županijske Hitne pomoći godišnje prijeđu oko 2,2 milijuna kilometara, pri čemu se zbrine oko 25.000 hitnih pacijenata (od kojih je 18.000 na terenu, a ostale u prostorijama za reanimaciju). Obavi se još 24.000 sanitetskih prijevoza, 1.300 međužupanijskih sanitetskih prijevoza i 7-8 međudržavnih prijevoza, a uz sve to godišnje prevezu oko 26.000 dijaliziranih pacijenata na hemodijalizu u KBC Osijek.

Vožnja cestom kao po vodi
Upravo zbog tako odgovornog, opsežnog i zahtjevnog pružanja medicinskih usluga nabavljena su i moderna vozila. U njima je su po prvi puta u Hrvatskoj ugrađeni hidraulički ovjesi, što je koštalo dodatnih 10.000 eura po vozilu, no ovjesi su bitni za sigurnost pacijenata i rad medicinskog osoblja u vozilu, koji je sada „kao da se vozi na vodi“. Nadalje, komandna ploča za cjelokupnu elektroniku je putem can busa, što znači da su svi uređaji na touch (dodir), temperatura u vozilu i infuzije je prilagodljiva, pacijentu se može pristupiti s obje strane pri animaciji, odvojeni su uređaji za hlađenje i grijanje infuzije, zbivanja u vozilu se 24 sata snimaju i pohranjuju, u nadstandardnu opremu spajaju također respirator te automatski masažer srca (čija je pojedinačna vrijednosti oko 125.000 kuna), a njime se postiže najkvalitetniji učinak za pacijenta. Vozila imaju elektronički podesiva nosila, kamere za snimanje vožnje naprijed i nazad, druga bočna vrata s trauma boxom, navigacijski uređaj ugrađen s bluetootom i radiom.





Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: