Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Župan Anušić: "Ponovno uvođenje ukinutih autobusnih linija Županiju neće koštati niti kune!"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.02.2018. 15:19 
Naslov:  Župan Anušić: "Ponovno uvođenje ukinutih autobusnih linija Županiju neće koštati niti kune!&quo
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je održana osma sjednica aktualnog saziva Skupštine Osječko-baranjske županije na kojoj je, kako se moglo i očekivati, najveću pozornost privukla rasprava o aktualnoj problematici javnog prijevoza putnika, odnosno ukidanju čak 72 linije u jednom danu te povlačenju te odluke.

Župan Ivan Anušić je podsjetio kako je javni prijevoz putnika na području istočne Hrvatske godinama problematičan, a kulminirao je prošlotjednom odlukom Uprave Panturista o ukidanju 72 linije u samo jednom danu. Time su izazvali blokadu cijelog sustava, od putovanja učenika, studenata i radnika do ostalih pratećih posljedica. Na taj nekorektan i ucjenjivački potez župan je reagirao hitnim sastancima s resornim ministrima, premijerom i prijevoznicima te je odmah došlo do vraćanja u promet svih linija.

Članice grupacije Arriva, Panturist i APP drže monopol u javnom putničkom prijevozu na našem području, pa su se tako i ponašali, no u rješavanje problema uključili su se i Vlada i ministarstvo te je sigurno da se ovakav slučaj više neće dogoditi. Svim našim učenicima, studentima, radnicima i drugim korisnicima javnog prijevoza poručujem da mogu putovati mirno i po uobičajenom rasporedu, a pitanje financijskih problema prijevoznika nećemo rješavati isplaćivanjem milijuna na njihov račun nego će o mogućim i zakonskim rješenjima prijevoznici raspravljati već idućeg tjedna s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Vlade i Županijom. Posebno je važno da od 1. svibnja stupa na snagu novi Zakon o putničkom prijevozu, usklađen s propisima EU, koji će definirati odnose te na vrijeme spriječiti neželjene situacije“,rekao je Anušić.

Od ostalih točaka dnevnog reda, župan je istaknuo izgradnju Centra za autizam u Osijeku koja je građevinski pri kraju, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Županija i Grad zajednički će financirati nabavu opreme. Umjesto 2019. godine, Centar biti gotov već u rujnu ove godine i bit će to najmoderniji Centar za autizam ne samo u Hrvatskoj nego i u širem okruženju, naglasio je Anušić.

Prva faza projekta „Školski obrok za sve“ (besplatni obrok za sve učenike u svim osnovnim školama na području Županije, uključujući i Grad Osijek) započela je 1. siječnja, a uz potporu Županije u tijeku je druga faza - osiguranje prostora i opreme za pripremu toplog obroka, a potom slijedi treća faza – posluživanje toplog obroka učenicima i to s namirnicama proizvedenima na domaćim obiteljskim gospodarstvima.

U svibnju ove godine počinje projekt energetske obnove Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu u vrijednosti 6,5 milijuna kuna te Osnovne škole Ladimirevci čija je vrijednost 4,4 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija je nominirala čak 30 projekata energetske obnove, ukupne vrijednosti 121 milijun kuna, od čega udio Županije iznosi 52,5 milijuna kuna, pa je Osječko-baranjska županija vodeća u Hrvatskoj po broju i vrijednosti apliciranih i odobrenih projekata energetske obnove.

I za kraj nešto prilično neuobičajeno na ovim prostorima: vijećnici Županijske skupštine jednoglasno su podržali prijedlog župana i njegovih zamjenika da sami sebi smanje plaće! Naime, predložili su da se njihove plaće smanje 5%, a plaće pročelnika i njihovih zamjenika za 10%. Istovremeno će se za 10% povećati plaće zaposlenika u Županiji koji sada imaju najmanja primanja. Odluka će se primjenjivati već od veljače.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


Pročitajte i..
Prijevoz s Panturistom? Sve linije koje su poništili od sutra opet voze
Panturist pojašnjava zbog čega su početkom tjedna ukinuli 72 autobusne linije na području Osječko-baranjske županije

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: