Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Strava i užas u osječkom Centru "JA kao i TI"- na krevetima crknuti miševi i poderane plahte, fekalije u toaletu...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.02.2018. 14:06 
Naslov:  Strava i užas u osječkom Centru "JA kao i TI"- na krevetima crknuti miševi i poderane plah
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o posjetu fotografa britanskog The Guardiana Robina Hammonda koji je pohvalno izvještavao o projektu izmještanja štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici „JA kao i TI“, nekadašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek, iz te ustanove u zajednicu.

Međutim, samo par mjeseci nakon ovog afirmativnog članka, 24. siječnja ove godine inspekcija Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike donijela je negativan nalaz o uvjetima u stacionarnom dijelu Centra, piše Jutarnji list.

U nalazu stoji kako se za 32 korisnika - osobe s mentalnim oštećenjima te starije i teško bolesne osobe, od kojih je 15 potpuno ovisno o tuđoj pomoći i njezi, a 17 djelomično ovisno, u dnevnoj smjeni brine jedna medicinska sestra, a u noćnoj jedna njegovateljica. Od 13 zaposlenih djelatnika, 9 ih je na bolovanju, a zamjene nisu osigurane.

Zamjena za jedinu čistačicu također nije osigurana, pa te poslove obavljaju sami korisnici. Sestra i njegovateljica u smjeni ne mogu obavljati ni osnovne poslove za 32 korisnika, pa su prisiljene tražiti pomoć korisnika pri pružanju njege i postupaka poput izmokravanja, presvlačenja i drugog.

Plahte su poderane i prljave, nedostaju navlake za poplune i deke, kreveti korisnika nisu namješteni ni presvučeni, posteljina je zamrljana. Cijeli prostor je higijenski neodržavan, oprema u spavaonicama i drugim zajedničkim prostorijama je dotrajala, kreveti su stari i nefunkcionalni, presvlake razderane, a na trosjedu prljave, sudoper, umivaonik i slavine su prljave, pune kamenca koji se dugo taložio, na WC-ima nedostaju daske, na zidovima je paučina.

Fotografije stanja u stacionaru još su strašnije - pokazuju dekubituse na leđima korisnika, fekalije po toaletu, potpuno dotrajalu opremu, a ispod plahte na krevetu na kojem spava jedan nepokretni korisnik zatečen je već poluraspadnuti crknuti miš.

Riječ je o ustanovi koja je od 2012. godine u procesu deinstitucionalizacije, odnosno zatvaranja, gdje se korisnici postupno premještaju u stambene zajednice i, uz podršku, integriraju u društvo. O Centru su objavljeni brojni televizijski prilozi i novinski natpisi, u Hrvatskoj ali i vani poput onoga iz The Guardiana, stoga je ovakav negativan nalaz inspekcije iznenađujuć.

Ravnatelj Centra Ladislav Lamza smatra kako je cijela priča izrežirana i podmetnuta. Tvrdi kako je inspekcijski nadzor obavljen bez najave i bez njegove nazočnosti, u vrijeme dok je bio kod ministrice Nade Murganić na razgovoru. Lamza dodaje i kako se planom ustanove stacionar trebao zatvoriti do kraja 2018. i trebali su se u potpunosti deinstitucionalizirati, stoga ih nijedan dokument ne obvezuje na poboljšavanje uvjeta u stacionaru, kupovanje novih kreveta ili drugo.

Lamza također tvrdi da je svjestan teške situacije u Centru, no tvrdi kako je nastala situacija posljedica otpora radnika koji ne žele promjene i transformaciju doma. Ljudi ne prihvaćaju promjene i odlaze namjerno na bolovanje, a nakon nadzora Centar je hitno zaposlio tri medicinske sestre.

Nadalje, još 22. prosinca Upravno vijeće Centra pokrenulo je postupak Lamzina razrješenja jer je utvrđeno da ga od rujna djelatnici i pismeno upozoravaju da je kvaliteta života korisnika sve lošija, no on nije reagirao. Iako je Upravno vijeće i sinoć održalo sjednicu, do razrješenja još nije došlo.

Izostala je i reakcija nadležnog ministarstva. S obzirom na izuzetno negativan inspekcijski nalaz, očekivalo se i konkretno traženje odgovornosti od ravnatelja, no, umjesto toga, dobio je rok od 30 dana da ispravi nepravilnosti.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske izrazio je zgroženost činjenicom totalne nezainteresiranosti i indiferentnosti nadležnog Ministarstva u odnosu na korisnike, njihov život i zdravlje u toj ustanovi te pozivaju i na pokretanje pitanja odgovornosti nadležnog ministarstva.

Bez obzira kako ova priča završila, ovo je još jedna izuzetno loša slika o Osijeku koji se zbog ovakvih primjera u hrvatskoj javnosti često percipira kao grad-slučaj.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Logo Centra

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: